Home Novosti Karadžić i Mladić ove sedmice od Vlade RS-a dobijaju po 10.000 KM

Karadžić i Mladić ove sedmice od Vlade RS-a dobijaju po 10.000 KM

Porezni obveznici u bosanskohercegovačkom entitetu RS počastit će osuđene ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića sa po 10.000 KM. Toliko će, naime, do kraja tekuće sedmice ovaj dvojac dobiti od Vlade RS-a.

Najavio je ovo direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, koji će u četvrtak i petak boraviti u Hagu u posjeti ovoj dvojici osuđenih ratnih zločinaca.

Nekadašnji predsjednik RS-a Radovan Karadžić prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) od 24. marta 2016. godine osuđen je na 40 godina zatvora, dok je bivši general Vojske RS-a Ratko Mladić 22. novembra 2017. godine osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu. Obojica su, između ostalog, osuđeni zbog odgovornosti za počinjeni genocid u Srebrenici.

Odluku o dodjeli “jednokratne pomoći” Karadžiću i Mladiću Vlada RS-a donijela je u aprilu ove godine, a ovo nije prvi put da se izdvajaju budžetska sredstva svih građana tog entiteta za pomoć osuđenim ratnim zločincima.

Izvor: Faktor