Home Archive Kažnjeni učenici u Srebrenici koji su veličali četnike

Kažnjeni učenici u Srebrenici koji su veličali četnike

Rukovodstvo i stručna služba Prve osnovne škole u Srebrenici obavili su razgovor sa učenicima koji su objavili spornu fotografiju i izrekli im adekvatne mjere za neprimjereno ponašanje, saopćeno je danas iz entitetskog Ministarstva prosvjete i kulture.

Na društvenim mrežama je objavljena fotografija devetorice dječaka uzrasta od sedmog do devetog razreda Prve osnovne škole u Srebrenici, na kojoj su sa šubarama i uz podignuta tri prsta i natpisom “četnici”.

Kako dodaju iz resornog ministarstva, stručni tim škole zadužen je da održi sastanke sa roditeljima ovih učenika i skrene im pažnju da su odgovorni za ponašanje svoje djece, između ostalog, i na društvenim mrežama.

Naglašavaju da će Prva osnovna škola u Srebrenici preduzeti sve mjere na prevenciji i sprečavanju svih pojava koje bi mogle ugroziti sigurnost učenika ili dovesti do diskriminacije po bilo kom osnovu.

“Sigurnost sve djece za vrijeme boravka u školi i njihova zaštita je prioritet svake obrazovne ustanove u RS”, navodi se u saopćenju Odjeljenje za odnose sa javnošću Ministarstva prosvjete.

U povodu izvještavanja medija o spornoj fotografiji, koju su učenici Prve osnovne škole u Srebrenici objavili na društvenim mrežama, zatražili su potpunu informaciju od rukovodstva te škole, iz koje je navedeno da je sporna fotografija nastala u prostoru tog obrazovnog objekta u vrijeme kada nije izvođena nastava, jer je 27. januar, prema školskom kalendaru, nenastavni dan.

“Fotografija je nastala u vrijeme kada su se učenici pripremali za školsku priredbu, bez prisustva nastavnika. Učenici su nosili srpsku narodnu nošnju kao izraz tradicije i kulture našeg naroda”, tvrdi se u saopćenju.

Iz škole je potvrđeno da učenici na školskoj priredbi nisu nosili nikakva obilježja te da nisu koristili internet za vrijeme boravka u školi.

“Sporna fotografija objavljena je sa privatnih instagram naloga trojice učenika u popodnevnim satima, u vrijeme kada nisu bili u školi. Dakle, spomenuta scena sa fotografije nije bila dio zvanične priredbe upriličene povodom školske slave svetoga Save”, dodaju iz Ministarstva prosvjete i kulture.

(Klix.ba)