Home Novosti BiH KIVNI NA DODIKA: “Ukidanje RS-a je najavio tvoj saborac Čović”

KIVNI NA DODIKA: “Ukidanje RS-a je najavio tvoj saborac Čović”

Posljednje zasjedanje NSRS-a, način sazivanja, dnevni red, način rada i odlučavanja su pokazali da je prvi stub (zakonodavni) vlasti, čije predstavnike narod direktno bira da odlučuju u njegovom interesu, isključivo u funkciji jednog čovjeka i jedne političke opcije, ističu u Savezu penzionera i potomaka Banjaluka.

Podsjećaju da je kupovinom pojednih stranaka i poslanika, dodjelom ministarskih i direktorskih mjesta, ova izuzetno važna institucija je obesmišljena. Ako tome dodamo, tvrde u Savezu, razjedinjenu i bezidejnu opoziciju, čije se djelovanje svelo na verbalnu kritiku i nadmetanje u dokazivanju patriotizma, onda je jasno zašto najproduktivniji dio stanovništva, u očajanju, napušta ove prostore, a oni najstariji koji su dovedeni na ivicu gladi, prodaju glas za vreću brašna i tako evo više od deceniju i po.

“Pitamo zato Milorada Dodika, kako to da se sad sjetio da predloži da Republika Srpska ima svoje Visoko sudsko i tužilačko vijeće? Zašto to nije predložio kad je predsjednik VSTV-a bio njegov kadar Milan Tegeltija, a glavni tužilac Gordana Tadić?

Da li to zbog zaštite od odgovornosti za nezabilježenu pljačku vlastitog naroda koju si počinio zajedno sa svojim čankolizima ili još jedan u nizu argumenata stranim mentorima da ukinu RS, kao remetilački faktor, a što je najavio i tvoj saborac Dragan Čović (HDZ BiH), najavljujući Dejton 2”, konstatuju u Savezu penzionera i potomaka Banjaluka.

Govoreći o problemima u funkcionisanju pravosuđa, postavili su pitanje “zašto ni Dodik, a ni opozicija nisu zatražili otvaranje javne rasprave na temu pravosuđa, te rak rane našeg društva? Zašto nisu pozvali nezavisne stručnjake da naprave analizu štete koje je pretrpio budžet RS-a i lokalnih zajednica zbog takvog nakaradnog pravosudnog sistema, koji su nam nametnuli stranci?”

“Кako da javnosti dokažu da zbog toga što VSTV imenuje sudije i tužioce koji nikome ne odgovaraju za svoj rad, da u pravosuđu rade cijele porodice, muž u okružnom ili vrhovnom sudu, žena u osnovnom ili su advokati ili notari, djeca, snahe i zetovi takođe na različitim nivoima sudova? Zar to nije klasični sukob interesa?

Zato pozivamo građane da se osvijeste i shvate da samo ako se ujedine mogu promijeniti ovo što ne valja. Posebno po ko zna koji put pozivamo tu takozvanu akademsku zajednicu da izađe iz zone komfora i da svoje znanje i iskustvo stavi u službu naroda, jer ako nam ode mladost ostaće bez posla”, poručeno je iz Saveza penzionera i potomaka Banjaluka.

(BN TV)