Home Novosti BiH Klanjana kolektivna dženaza u Vlasenici: Dok su spuštali nevine žrtve u kabur,...

Klanjana kolektivna dženaza u Vlasenici: Dok su spuštali nevine žrtve u kabur, komšije se veselile uz trubače

Ono što mogu reći je da je poražavajuće što nakon 30 godina imamo veličanje zločina i zločinaca, obeshrabrivanje pojedinaca da se bore za istinu i pravdu – rekao je reisu-l-ulema ef. Kavazović

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici klanjana je 17. kolektivna dženaza, a svoj vječni smiraj poslije 29 godina pronašli su Seida Ahmetović (1966.), Avdo Kuljančić (1973.), Kada Saračević (1909.), Mehmed Sitarević (1936.), Hasib Malčinović (1972.) i Avdo Hodžić (1929.).

Obavijestili službenike Policijske uprave

Dok su za duše nevinih žrtava učene dove i Fatihe i dok su spuštane u kabur, komšije Srbi su se uz trubače veselili na svadbi. O tome su novinari obavijestili službenike Policijske uprave Vlasenica, smatrajući da je to anticivilizacijski čin, ali su dobili odgovor kako organizacija svadbi nije u njihovoj nadležnosti.

Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, koji je prisutnim Vlaseničanima rekao kako je njihova obaveza da govore istinu i da se za duše nevinih žrtava bore tako što će svojim izjavama doprinijeti da se svaki potencijalni zločinac nađe pred sudom.

Reis Kavazović je ocijenio razočaravajućem to što se šuti o zločinima i što se ti zločinci veličaju.

– Da li smo došli do pravde to najbolje znaju porodice. Ono što mogu reći je da je poražavajuće što nakon 30 godina imamo veličanje zločina i zločinaca, obeshrabrivanje pojedinaca da se bore za istinu i pravdu – rekao je reisu-l-ulema ef. Kavazović.

Prestati negirati zločine

Ramiz Salkić, podpredsjednik Republike Srpske, istakao je kako se o budućnosti, o napretku, o ekonomiji i drugim pozitivnim stvarima sadašnjice može pričati tek kada političari iz RS priznaju zločine, kada prestanu negirati zločine i kada se ograde od svojih sunarodnjaka koji su činili zločine.

Za zločine u Vlasenici do sada su pravomoćno osuđeni Dragan Nikolić – Jenki (koji je u međuvremenu preminuo), Predrag Bastah – Car, Goran Višković – Vjetar i Simo Stupar. Još 10-ak krivičnih prijava je u obradi u Sudu i Tužilaštvu BiH, a među imenima se nalazi i Mićo Kraljević koji je načelnik Opštine Vlasenica.

Oproštaj od brata

Hasija Selimović se oprostila od svog brata Hasiba Malčinovića koji je ubijen u 21. godini.

-Teško je. Mati ga je željela pronaći, ukupati, ali nije dočekala – kaže Selimović.

(Avaz.ba)

Previous articleRadovan Karadžić imao plaću na nivou ložača ili čistačice: Ratnom zločincu penziju obračunali kao NKV radniku
Next articleIslamska zajednica u BiH o suspenziji Emele Mujanović-Kapidžija: Ovo nije jedini slučaj kršenja prava muslimanki
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.