Home Novosti BiH Klupko se polahko odmotava: SIPA traži informacije o Bakiru Izetbegoviću zbog revizije...

Klupko se polahko odmotava: SIPA traži informacije o Bakiru Izetbegoviću zbog revizije tužbe protiv Srbije, ali i presude “Ljubić”

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) postupa po zahtjevu Tužilaštva BiH i prikuplja informacije o reviziji tužbe za genocid po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije. Zatražene su informacije o Bakiru Izetbegoviću u vezi sa navedenom revizijom, ali i presudom “Ljubić”.

Portparol SIPA-e Jelena Miovčić potvrdila je za Klix.ba da SIPA postupa po zahtjevu Tužilaštva BiH, dok iz državnog tužilaštva još uvijek nisu komentarisali najnovije istrage.

SIPA je, prema naredbi državnog tužilaštva, prije nekoliko dana zatražila od Predsjedništva BiH informacije koje su im potrebne u predmetu “Bakir Izetbegović i drugi”. Naime, zatraženi su podaci o Izetbegoviću, koji je tada bio član Predsjedništva te o njegovim savjetnicima i još jednoj osobi važnoj za ovu temu.

“Obavještavamo vas da policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u skladu sa Naredbom Tužilaštva BiH preduzima mjere i radnje u sklopu kojih je potrebno da nam dostavite podatke o licima Bakir Izetbegović, Dževad Mahmutović, Elvir Čamdžić i Sakib Softić, u cilju utvrđivanja koje su funkcije, pozicije i poslove imenovani obavljali 2017. godine. Također, ako ste u mogućnosti, potrebno je da nam dostavite podatke ko su bili imenovani članovi ekspertne grupe za reviziju presude za genocid po tužbi BiH protiv Srbije”, stoji u zahtjevu SIPA-e Predsjedništvu BiH.

Međunarodni sud pravde u Haagu je prije 12 godina odlučio po tužbi BiH protiv Srbije da ta država nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali je odgovorna za to što ga nije spriječila i kaznila osobe koje su optužene za genocid.

Međunarodni sud pravde u Haagu je prije nekoliko godina odbacio i zahtjev za reviziju tužbe po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid. U fokus je odmah došao legitimitet agenta podnosioca Sakiba Softića, a kasnije je i Bakir Izetbegović govorio o tome zašto revizija nije uspjela.

“S tom revizijom, bilo mi je rečeno, tamo je jedna ozbiljna grupa pravnika, mojih savjetnika, advokata i tako dalje, koji su mi kazali ‘čujete, nemamo legitimaciju, ali se ne treba na to obazirati. Mi moramo ovo završiti, idemo nastaviti. Nemojte uopšte spominjati u javnosti da nemamo legitimaciju za tu stvar, da nemamo agenta’. I ja sam ih poslušao, tu ih nisam trebao poslušati, trebao sam tu stvar otvoriti javnosti”, kazao je Izetbegović.

Nakon odbacivanja zahtjeva BiH za reviziju tužbe protiv Srbije 2017. godine, Tužilaštvo BiH je odmah najavilo da će formirati predmet u slučaju Sakiba Softića zbog sumnje u njegov legitimitet za podnošenje takvog zahtjeva. Do pokretanja predmeta nije došlo godinama, a Tužilaštvo je nedavno odlučilo da istraži šta se dogodilo.

Prijava protiv Bakira Izetbegovića zbog neizvršenja presude “Ljubić”

Osim zahtjeva koji je poslat Predsjedništvu BiH u vezi sa revizijom tužbe protiv Srbije, SIPA je na isti dan, 10. jula, poslala i zahtjev Parlamentarnoj skupštini BiH u vezi sa Bakirom Izetbegovićem.

Konkretno, oni traže informacije o Izetbegoviću zbog anonimne prijave prema kojoj je on počinio krivično djelo “Neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava” zbog neprovođenja presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”.

Za ovo krivično djelo je Christian Schmidt nedavno donio izmjene, a nakon nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH u RS-u. Međutim, anonimna osoba je očigledno smatrala da ni ova presuda nije provedena te da Izetbegović treba za to da odgovara.

“Potrebno je da nam dostavite informaciju da li je predmetna odluka Ustavnog suda BiH izvršena i provedena te ukoliko jeste, kada i na koji način, odnosno ukoliko nije, zašto nije i zbog čega”, navodi se u zahtjevu SIPA-e.

Zanimljivo je da politički akteri u BiH različito tumače provođenje ove presude, jedni smatraju da je ona provedena, a drugi da nije. Međutim, nakon izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, visoki predstavnik Christian Schmidt je potvrdio da je ova presuda provedena.

Osim toga, sudija Ustavnog suda Mato Tadić je također kazao da je presuda formalno-pravno provedena.