Home Archive Ko će biti bošnjački kandidat za načelnika Srebrenice?

Ko će biti bošnjački kandidat za načelnika Srebrenice?

S obzirom na to da SDA trenutno ima najveću ulogu legitimnog predstavnika Bošnjaka u Srebrenici, u ovoj stranci smatraju da je njihova obaveza predložiti zajedničkog kandidata

Probosanske stranke u Srebrenici mogle bi do kraja januara izabrati jedinstvenog kandidata Bošnjaka, kojeg će kandidovati za načelnika na narednim lokalnim izborima. Iako su prve informacije o mogućem kandidatu upućivale na bivše načelnike Ćamila Durakovića i Abdurahmana Malkića, te nekadašnjeg državnog poslanika Sadika Ahmetovića, sve je izglednije da nijedno od ovih imena neće biti predloženo, nego da će to biti Alija Tabaković, predsjednik srebreničke SDA, ili Hamdija Fejzić, aktuelni zamjenik načelnika Opštine Srebrenica.

Dvije opcije
Iako nijedno ime još nije zvanično predstavljeno, ni jedan ni drugi nisu krili da su upravo njihova imena među potencijalnim kandidatima.

– SDA ima najveću ulogu u Srebrenici, ali i najveću odgovornost, uz sve dužno poštovanje prema svim drugim probosanskim strankama u ovom gradu i SDA bi se vrlo brzo trebala odrediti o tome da li će sama ponuditi kandidata probosanskim strankama ili će odlučiti da podrži drugog kandidata. Ukoliko bude prva opcija, moguće je da Alija Tabaković bude taj kandidat, kazao nam je Alija Tabaković.

Naglasio je i to da nije zvanično govoreno o imenima koje bi SDA predložila, ali da se njegovo ime nekako nametnulo. Tabaković je kazao i to kako bi se do kraja mjeseca političke stranke trebale dogovoriti kojeg će kandidata predložiti, odnosno podržati. Tabaković, sudeći prema aktuelnoj političkoj situaciji u Srebrenici, ima veću podršku Srebreničana, međutim, Hamdija Fejzić trenutno učestvuje u vlasti, a i dugogodišnji je učesnik u kreiranju političke i društvene stvarnosti u Srebrenici.

Sam Fejzić nam je rekao kako je istina da se i njegovo ime spominje, ali da je u ovom trenutku prioritet postići dogovor među svim probosanskim političkim akterima u Srebrenici, kako bi se izabrao kandidat koji će uživati kako podršku političkih stranaka, tako i samih Srebreničana.

– Istina je da smo sad među kandidatima i Alija i ja, ali mislim da to u ovom trenutku nije bitno. Moramo postići dogovor, ali to moramo uraditi mi u Srebrenici, a ne neko sa strane. Mislim da to neće ići tako lako. Bojim se da je nerealno do kraja ovog mjeseca dogovoriti se, jer i dalje postoji nekih neriješenih pitanja. Realnije bi bilo da se to okonča do kraja marta, kazao nam je Fejzić.

Zajednička obaveza

Sve probosanske političke stranke u Srebrenici su već potpisale Deklaraciju pod nazivom “Srebrenica, za generacije koje dolaze”, u kojoj je precizno navedeno sljedeće: “Svjesni da je Srebrenica obaveza svih nas, a ne obaveza jedne političke stranke ili pojedinca, obavezujemo se da ćemo, u skladu sa našim mogućnostima, učiniti sve da na lokalnim izborima 2020. godine Srebrenica dobije načelnika i skupštinsku većinu koja ne negira genocid”, navedeno je u Deklaraciji.

(MIREN ALJIĆ / Oslobodjenje.ba)