Home Archive Ko je ustvari junakinja iz Švedske koja je sinoć vratila Nobelovu nagradu...

Ko je ustvari junakinja iz Švedske koja je sinoć vratila Nobelovu nagradu za mir zbog Petera Handkea

Christina je po zanimanju ljekarka, specijalistica opće prakse, autorica i gorljivi, časni borac za istinu na javnim raspravama.

Christina Doctare, švedska doktorica i novinarka, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 1988. kao članica UN-novih mirovnih snaga, vratila je to prestižno priznanje u znak protesta protiv uručenja Nobelove nagrade za literaturu austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Sinoć je govorila pred stotinama okupljenih u švedskoj prijestonici u znak protesta protiv odluke Švedske akademije da uruči priznanje Austrijancu, koji je tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije podržavao režim Slobodana Miloševića i koji otvoreno negira da se u Srebrenici dogodio genocid.

“Čestitao mu je i dao nagradu. Sad ja svoju vraćam, sad ja svoju vraćam”, rekla je ona pred okupljenima s medaljom u ruci. Okupljeni su joj glasno aplaudirali i uzvikivali njeno ime.

I tako je ime Christine Doctare jučer odjeknulo jače od svakog Handkeovog “junaka”. Ali ko je ova 76-godišnja junakinja iz Švedske?

Christina Elisabet Doctare, djevojački Lindstrom, rođena je 12. augusta 1943.

Ljekarka je, specijalistica je opće prakse, autorica i gorljivi, časni borac za istinu na javnim raspravama.

Radila je i kao pedijatrica, te je posebno posvećena temi “stres mozga”.

Bila je prva žena iz Švedske koja je služila u snagama Ujedinjenih naroda.

Bila je na Kipru 1974. godine, potom je bila članica Stockholmskog gradskog vijeća, kao i savjetnica švedskog državnog Nacionalnog savjeta za zdravlje.

Svjedočit će istinu

Sinoć se prisjetila i ratova na Balkanu, odakle je izvještavala i ukazivala na zločine koji se događaju. Govorila je o smradu raspalih tijela i užasima kojima je svjedočila.

“Dok god živim, svjedočit ću da istina o užasnom ratu nikad ne bi bila negirana”, dodala je ova junakinja sinoć.