Home Novosti Kolinda Grabar – Kitarović negativno govori o ulasku BiH u EU i...

Kolinda Grabar – Kitarović negativno govori o ulasku BiH u EU i ponovo se miješa u unutrašnje odnose u našoj zemlji!

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u četvrtak u Briselu s čelnicima evropskih institucija o proširenju EU-a te o stanju u Bosni i Hercegovini i poručila kako sada ima više razumijevanja za nastojanja da se promijeni Izborni zakon BiH.

Ipak, analitičari smatraju da je uputila poprilično negativne poruke o našoj zemlji…

“Hrvatska zastupa politiku proširenja, ali na temelju ispunjavanja apsolutno svih kriterija”, rekla je Grabar-Kitarović, a što se tiče BiH istaknula je da sada ima više razumijevanja za nastojanja da se promijeni izborni zakon.

“Postoji sve veće razumijevanje i usudila bih se reći da se malo ranije, nekoliko godina prije izbora, agresivnije krenulo u inzistiranje na promjenama u BiH, koja naravno mora provesti sama BiH, na promjenama izbornog zakona i ispunjavanja europskih kriterija, možda danas ne bismo bili u ovakvoj situaciji”, rekla je hrvatska predsjednica novinarima, javila je Hina.

Podsjetimo, kada je u pitanju ulazak u NATO, Kitarović je ranije govorila:

“Naša je obveza uvjeriti EU i NATO da se vrati pozornost na ovu regiju jer samo obećanje članstva više nije dovoljno. Potrebno je učiniti konkretne korake. Potrebno je uz gospodarske i socijalne reforme koje se predviđaju čvrsto stajati na političkim reformama i poticati one vrijednosti koje nam nisu nametnute već koje su prirodni dio i naših svjetonazora”, kazala je Grabar-Kitarović.