Home Novosti BiH KOMŠIĆ DEMOLIRAO DODIKA I OSRAMOTIO ČOVIĆA, OTKRIO ŠTO SE DOGODILO NA KLJUČNOJ...

KOMŠIĆ DEMOLIRAO DODIKA I OSRAMOTIO ČOVIĆA, OTKRIO ŠTO SE DOGODILO NA KLJUČNOJ SJEDNICI O MANDATARU VIJEĆA MINISTARA: „Džaferoviću je to bilo OK, a onda je Dodik samo uzeo papir i dao ga…“

Predsjedavajući Predsjedništa Bosne i Hercegovine Željko Komšić kaže da ne zna šta će se desiti nakon što 5. septembra istekne rok za ispunjenje zadataka iz sporazuma koji su potpisali lideri HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a uz prisustvo predstavnika EU u BiH

Kako navodi, ne zna da li postoji neko rješenje i komunikacija između Izebegovića, Dodika i Čovića pošto je ostalo još malo vremena. Kazao je da mu se varijanta prijevremenih izbora ne sviđa.

Govorio je i o svom prijedlogu rješenja, a koji je Dodik odbio.

“Prijedlog je bio da se izvrši imenovanje mandatara, ali da Predsjedništvo BiH donese jedan zaključak kojim će obavezati mandatara da mjesec dana nakon njegovog potvrđivanja pošalje taj ANP. U slučaju da on to ne uradi, ANP će poslati predsjedavajući Predsjedništva BiH. Ja sam to predložio, Džaferoviću je bilo OK, Dodik to nije ni pogledao. Uzeo je onaj papir i samo ga dodao svojim savjetnicima”.

Potvrdio je da je razgovarao sa liderom SDS-a Mirkom Šarovićem i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

“Svi smo oprezni što se toga tiče. Pazite, nije situacija kao što je bila 2014. godine kada ste imali gotovo identičan broj zastupnika Saveza za promjene i SNSD-a. Međutim, i ta ideja je po meni legitimna”.

Govorio je i o obilježavanju godišnjice tzv. Herceg-Bosne i izjavi predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Bože Ljubića koji je izjavio da je tzv. Herceg-Bosna “putokaz u kojem smjeru bi trebalo tražiti rješenje za ustavnu i institucionalnu krizu u BiH”.

“Projekat koji je proglašen, ne u BiH, nego u Haagu UZP-om vi zovete putokazom. Gdje vam je pamet, ljudi? Kakav to jad i bijedu cijelom narodu navlačite na leđa. Meni se čini da politika koju vodi HDZ ne može biti gora politika po Hrvate. Vi se sada ponosite nečim što je proglašeno udruženim zločinačkim poduhvatom i kažete to je putokaz. I hoćete da vas neko ozbiljno shvata i da nosite evropske vrijednosti, hoćete da kažete da ste za euroatlantske integracije, a ljudi iz tih vodećih zemalja vam govore ‘ne, naopako je to, pogrešno je’. Evropska komisija vam pošalje mišljenje koje potpuno suprotno od onoga što Dragan Čović traži, govori upravo o ovom sistemu građanske države, i vi sve u kontru i još UZP proglasite vodiljom, cijelom jednom narodu svaljujete teret tog zločinačkog poduhvata i kažete vi brinete za narod. Gdje je tu pamet, to je nelogično, kontradiktorno, loše po Hrvate kao narod”.

Govoreći o konstitutivnosti, Komšić kaže da je ona izmišljena u Sovjetskom savezu.

“Mislim da je to jedini izlaz za Bosnu i Hercegovinu, da se odustane od nečega je što je anahroni model – konstitutivnost je izmišljena u Sovjetskom savezu kao model da se očuva velika etnički složena država. Propalo je to tamo. Jugoslavija je bila građena na tom modelu, propalo je to. Da stvar bud čudnija , konstitutivnost je za BiH bila spas sve do onog trenutka dok BiH nije postala samostalna država. Zašto je bila spas? Zato što je ta konstitutivnost čuvala i od Zagreba i od Beograda”, kazao je Komšić u razgovoru za N1 televiziju.

(SB)