Home Novosti BiH Komšić: Dodik pozvao strance da mijenjaju Dayton

Komšić: Dodik pozvao strance da mijenjaju Dayton

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšiće dodaje kako ne vidi na koji način bi danas “dvije države koje su izvršile agresiju na BiH mogle imati veći međunarodni kredibilitet od SAD-a, Britanije, Njemačke, Francuske, EU i UN-a, pa i Rusije, koji su svjedoci potpisivanja Dejtonskog sporazuma”.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je zaključio kako je “besmislena galama” o strancima njegovog kolege Milorada Dodika. A kao potvrdu svojih riječi Komšić je naveo kako je Dodik pozvao strance da se uključe u navodni dijalog oko promjene dejtonskog uređenja Bosne i Hercegovine.

Željko Komšić je dodao kako se ne može drugačije tumačiti Dodikov poziv Srbiji, Hrvatskoj i Turskoj da se angažiraju u tome smislu.

“Dakle, nije Dodik protiv stranaca nego bi probirao te iste strance. Iako je priča o promjeni Dejtonskog sporazuma prazna priča jer je jedino u Parlamentu BiH moguće promijeniti Ustav BiH, odnosno Aneks 4 sporazuma nezavisno od mišljenja bilo koje države pa i susjednih država, zanimljivo je to da mu jedni stranci ne odgovaraju, poput svjedoka Dejtonskog sporazuma, SAD-a, Britanije, Njemačke, Francuske, EU i UN-a, dok mu drugi stranci odgovaraju”, zaključio je Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je dodao kako ne vidi na koji način bi danas “dvije države koje su izvršile agresiju na BiH mogle imati veći međunarodni kredibilitet od SAD-a, Britanije, Njemačke, Francuske, EU i UN-a, pa i Rusije, koji su svjedoci potpisivanja Dejtonskog sporazuma”.

Podsjećamo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas kako je situaciju u državi moguće riješiti kroz posredovanje predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Zorana Milanovića, koji bi mogli da doprinesu da se održi dijalog.