Home Novosti BiH KOMŠIĆ GRMI NA RADMANA: „Prestanite ulagati napore s ciljem UDALJAVANJA Bosne i...

KOMŠIĆ GRMI NA RADMANA: „Prestanite ulagati napore s ciljem UDALJAVANJA Bosne i Hercegovine od Evrope…“

Demokratska fronta poziva ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana da prestane ulagati napore s ciljem udaljavanja Bosne i Hercegovine od evropskih pravnih standardna i evropske pravne stečevine, saopćeno je jutros iz ove stranke.

Kako se navodi u saopćenju DF-a, ministar Grlić Radman je grubo napao mišljenje EK o kandidatskom statusu BiH za EU.

“Tokom svoje posjete Sarajevu ministar Grlić Radman grubo je napao Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU, promovirajući zaostali etnički princip takozvane “konstitutivnosti naroda”.

Podsjećamo ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske da je upravo Evropska komisija u svojim preporukama Bosni i Hercegovini naložila uvođenje pune jednakopravnosti građana, a ne cementiranje etničkog koncepta kakav je koncept tzv. “konstitutivnosti naroda”.

Grlić Radman ovakvim pristupom podriva preporuke Evropske komisije i sabotira provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava. Takvo političko djelovanje nije problem samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za institucije Evropske unije”, navodi se u saopćenju Demokratske fronte.

(SB)