Home Archive KOMŠIĆ IZBEZUMIO ŽELJANU ZOVKU: “Međunarodna zajednica mora reagirati, Komšić šteti interesima BiH”!

KOMŠIĆ IZBEZUMIO ŽELJANU ZOVKU: “Međunarodna zajednica mora reagirati, Komšić šteti interesima BiH”!

Željana Zovko, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ) kazala je u razgovoru za N1 kako Željko Komšić šteti Hrvatima, Bošnjacima i Srbima te unosi nemir u BiH. Dodala je da se o pitanju njegovog (ne)legitimiteta raspravlja unutar Evropske unije i UN-a te da, ukoliko BiH želi ući u Evropsku uniju Komšić treba napustiti poziciju koju ilegalno zauzima

-Željko Komšić se u redovima Armije RBiH, koja je ugrožavala hrvatski narod, borio protiv HVO-a zahvaljujući kojemu su Hrvati u BiH opstali. RH je smještala bošnjačke izbjeglice kojih je bilo preko 500 tisuća, od kojih mnogi danas imaju hrvatsko državljanstvo. Nesmotrene izjave dolaze od osobe koja nije izabrana od strane hrvatskog naroda, a koje upućuje s pozicije na kojoj ne bi trebao biti, zato što je ta pozicija Daytonsko-pariškim sporazumom pripada onima koje biraju Hrvati, rekla je Zovko za N1 televiziju.

Zovko smatra da Komšićeve „eksplozivne“ izjave idu na štetu BiH.

Komšić treba odstupiti

Upitana koliko je realno da BiH uđe u Evropsku uniju Zovko je kazala da za takvo nešto treba volja unutar BiH.

„Potrebna je volja Komšića da napusti poziciju koju ilegalno zauzima i da je prepuste hrvatskim predstavnicima koji će povesti BiH u EU. U ovom trenutku samo Hrvati dolaze s glasom razuma i prave kompromise unutar BiH“ rekla je Zovko te dodala:

-Komšić sa svojim svađalačkim tonom šteti i Bošnjacima, i Hrvatima, i Srbima u BiH. Pokrenuto je pitanje na svim razinama unutar EU, čak i u UN-u, da pozicija koju on zauzima nije legitimna, kazala je Zovko.

Međunarodna zajednica mora reagirati

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu ističe da se ne bi trebalo uzimati u obzir ono što izjavljuje Komšić.

„Tu treba reagirati međunarodna zajednica koja je zadužena za mir i stabilnost. Tročlano Predsjedništvo u BiH stavljeno je da održava mir i stabilnost u BiH i sa svojim susjednima, a ne da izaziva nemir“, rekla je Zovko.

Podsjećamo, jučer je Demokratska fronta, kojoj je Komšić na čelu, objavila saopćenje u kome navodi da je Željana Zovko, zastupnica Republike Hrvatske u EU parlamentu, posljednja osoba na svijetu koja ima pravo prozivati predsjednika Komšića.

-Zovko spada u red civilizacijskih katastrofa koje su zahvatile parlament Evropske unije, a to potvrđuje i njeno zalaganje za uvođenje fašističkih izbornih principa u Bosni i Hercegovini, temeljenih na etničkom izbornom modelu po kojem građani jedne etničke pripadnosti mogu i moraju birati samo građane te etničke pripadnosti, navodi se u saopćenju DF-.

-Mi u DF-u smatramo da se u Evropi nakon poraza fašizma pa sve do danas nisu pojavile sramnije figure od onih poput Željane Zovko, te od onih koji sa Zovko dijele stavove. Javnost ovim putem podsjećamo na njenu urnebesnu a u isto vrijeme priglupu izjavu kako Republika Hrvatska više nema u Predsjedništvu BiH svoga člana Predsjedništva, navdeno je na kraju saopenja DF-a.

(S.B./Agencije)