Home Novosti BiH Komšić od sutra predsjedavajući Predsjedništva BiH

Komšić od sutra predsjedavajući Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kaže da će biti mnogo posla te da će biti potrebno sazivati redovne sjednice

Dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine sutra, po načelu rotacije, u narednih osam mjeseci preuzima član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.

Rotacija se odvija na osnovu člana V stava (2) b. Ustava Bosne i Hercegovine, a u vezi s članom 5. stavom (2) Poslovnika o radu Predsjedništva BiH („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, br. 10/13, 32/13 i 22/14), podsjećaju iz Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kaže da će biti mnogo posla te da će biti potrebno sazivati redovne sjednice.

U nedavnom intervju za Fenu naglasio da je potrebno organiziranje sjednica Predsjedništva BiH koje neće biti vanredne ili telefonske važno za funkcioniranje države, ali tokom proteklih osam mjeseci kada je dužnost predsjedavajućeg obavljao Milorad Dodik toga nije bilo.

Komšiću se čini da je Dodiku bilo sve drugo važnije od posla na koji je izabran i na kojem formalno-pravno prima platu, zbog čega će njemu biti prvi prioritet održati redovan ritam održavanja sjednica na kojim će se raspravljati o važnim pitanjima.

Govoreći o očekivanjima u narednom periodu spomenuo je i pitanje novog vala pandemije koji stručnjaci najavljuju, a iako Predsjedništvo nije nadležno za oblast zdravstva vrlo često se u međunarodnim kontaktima traži upravo koordinacija s Predsjedništvom.

Kada je u pitanju vanjska politika, Komšić podsjeća da će uskoro biti održana Generalna skupština Ujedinjenih nacija, a s dolaskom novog visokog predstavnika Christiana Schmidta očekuje se povećanje međunarodnih kontakata.

Komšić kaže da trilaterala između BiH, Srbije i Turske funkcionira samo ju je usporila pandemija, ali ona s Hrvatskom je zamrznuta zbog poznatih stavova zvaničnog Zagreba koji odbija komunicirati s Predsjedništvom BiH dok je Komšić jedan od tri člana.

Za Komšića je takva politika zvaničnog Zagreba besmislena i ne donosi ništa dobro nikome te smatra da bi bilo dobro kada bi se takav njihov stav promijenio budući da postoji potreba za sastancima na bilateralnom i multilateralnom nivou.

U intervju za Fenu Komšić se, između ostalog, osvrnuo i na pitanje dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji kazavši da nije optimista da će se to desiti do kraja godine posebno jer BiH nije ispunila neke od ključnih uvjeta Evropske komisije za to.

Previous articleUHAPŠEN JOŠ JEDAN NAČELNIK MUP RS-a, DIREKTOR POLICIJE TVRDI DA NEMA VEZE S NJIMA: Jesu li oni bili produžena ruka ŠKALJARSKOG KLANA U RS-u?
Next articleCRNOGORSKA PARLAMENTARKA DIGLA GLAS PO KO ZNA KOJI PUT: “Zločinačka velikosrpska politika ponovo bi da…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.