Home Novosti BiH Komšić odgovorio Milanoviću: Prestani se dodvoravati Dodikovoj i beogradskoj politici

Komšić odgovorio Milanoviću: Prestani se dodvoravati Dodikovoj i beogradskoj politici

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić reagirao je na današnju izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u kojoj je rekao da hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH Hrvatsku nazivaju “zločinačkom državom”.

– Niko nije rekao da je Hrvatska zločinačka država, tako da nema potrebe da Milanović izvrće naše riječi. To što postoje presude međunarodnih sudova na koje se pozivamo nije nikakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, nego baš nasuprot – rekao je Komšić.

Naveo je da su oni svoj odnos prema Hrvatskoj pokazali jasnim stavom da Bosna i Hercegovina ne treba procesuirati generale hrvatske vojske zbog legitimnih oslobodilačkih operacija pri oslobađanju Hrvatske.

Istakao je da na tome insistiraju upravo oni što ih Milanović “danas advokatiše a dolaze iz entiteta kojeg je on sam nazivao genocidnim”.

– Ako zaista poštuje Dejtonski sporazum, trebao bi da se prestane dodvoravati Dodikovoj i beogradskoj politici – zaključio je Komšić.

Podsjećamo da je Milanović rekao da je Dodikova inicijativa da hrvatski, srpski i turski predsjednici posreduju u pregovorima o budućnosti BiH dobronamjerna je, ali da nije realna jer joj se protive druga dvojica članova Predsjedništva BiH.

(SAFF)