Home Novosti BiH KOMŠIĆ PODRŽAO IZJAVU HAHNA: “Slažem se – potrebno je odmah dostaviti ANP...

KOMŠIĆ PODRŽAO IZJAVU HAHNA: “Slažem se – potrebno je odmah dostaviti ANP i…”!

Slažem se sa gospodinom Hahnom da je bez daljeg odlaganja potrebno imenovati Vijeće ministara, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

-Odmah je u Brisel potrebno dostaviti Godišnji nacionalni plan, te istovremeno imenovati mandatara, kako bi bio otkočen proces formiranja vlasti i kako bi se poduzele aktivnosti na ispunjavanju mjera i preporuka iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u Evropskoj uniji, kazao je Komšić, reagirajući na izjavu Komesara Evropske unije za proširenje Johannes Hahn koji je poručio da politički lideri nastave s dijalogom i bez daljnjeg odlaganja imenuju Vijeće ministara BiH.

“Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini od suštinske je važnosti za proces evropskih integracija. U tom kontekstu, angažirao sam se sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine da ohrabrim političko vođstvo da provedu sporazum od 5. augusta. Od njih očekujem da preuzmu odgovornost i nastave sa dijalogom u cilju imenovanja Vijeća ministara, bez daljnjeg odlaganja, skoro godinu dana nakon održavanja izbora”, poručio je Hahn.

Hahn je naglasio da je to neophodno kako bi se krenulo dalje nakon Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

“Ne postoji kredibilna alternativa EU perspektivi Bosne i Hercegovine. Trenutni zastoj podriva opravdana očekivanja građana Bosne i Hercegovine za prosperitetnu budućnost u svojoj zemlji”, navodi se u poruci Hahna.

Podsjetimo, vlast u BiH nije formirana zbog neprihvatanja SNSD-a da se nastavi NATO put i usvoji i pošalje prvi Godišnji nacionalni plan.