Home Novosti BiH Komšić pozvao Osmorku da uslove Dodika

Komšić pozvao Osmorku da uslove Dodika

Stranke Osmorke trebaju usloviti proceduru izbora novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine SNSD-ovim odustajanjem od usvajanja antiustavnog zakona o nepokretnoj imovinovi u Narodnoj skupštini RS, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, rečeno je iz njegovog kabineta.

Imenovanje prve žene na čelu Vijeća ministara BiH Borjane Krišto potvrdio je danas na hitnoj sjednici Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Za predsjedavajajuću Krišto glasala su 23 poslanika, dok je 15 državnih poslanika bilo protiv.

Sa druge strane, peta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas raspravom o Prijedlogu zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti – po hitnom postupku.

Zakon o istoj materiji – nepokretnoj imovini, koji je NSRS ranije usvojio, u aprilu je suspendovao visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, a Ustavni sud BiH stavio van snage u septembru. Naime, radi o ponovnom pokušaju aktueliziranja tog pitanja putem prijedloga zakona koji, prema ocjeni stručnjaka, zapravo, predstavlja redizajniranu verziju zakona koji je već označen neustavnim.

Posebna sjednica NSRS još je u toku.

(N1)