Home Novosti BiH KOMŠIĆEVE RIJEČI ODJEKUJU LIVNOM: “Nikada Zagreb neće krojiti zakone u BiH, znamo...

KOMŠIĆEVE RIJEČI ODJEKUJU LIVNOM: “Nikada Zagreb neće krojiti zakone u BiH, znamo što je Grabar-Kitarović zabrinuta…”

“Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ponovo žali, preciznije rečeno, kuka po svijetu što izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini nisu izvršene po političkoj želji zvaničnog Zagreba”, kazao je danas u Livnu predsjednik DF-a i kandidat za člana Predsjedništva Željko Komšić…

“Grabar-Kitarović je s pravom zabrinuta. Silan je novac Zagreb potrošio da u Bosni i Hercegovini nametne diskriminatorske i anticivilizacijske odredbe Izbornog zakona. Silan su napor uložili da se u Bosni i Hercegovini nejednaka vrijednost glasa ozvaniči kao standard.

Pozivati ih da se prestanu miješati u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine postalo je besmisleno. Bolje bi im bilo da vrate novac koji su pokrali od bh. građana, u ovom konrektno slučaju od Hrvata, koristeći se imovinom i resursima Bosne i Hercegovine, a to se posebno vidi ovdje, na primjeru Buškog jezera.

Jedino što im možemo reći da u tome neće uspjeti. Nikada neće uspjeti da nametnu to da je glas HDZ-ovog Hrvata tri do četiri puta vrijedniji og glasa drugog Hrvata iz Sarajeva, Tuzle itd, ili glasa nekog Bošnjaka, Srbina.

Da je to imalo ikakve šanse dobili bi podršku na adresama gdje su za to svim silama lobirali”, rekao je Komšić.

On je podsjetio na dugu borbu koja se vodila oko izmjena Izbornog zakona.

“Pojedini krugovi u Sarajevu u početku su bili spremni pristati na zahtjeve HDZ-a i Zagreba. Ti zahtjevi nisu bili ništa drugo nego zahtjevi za uspostavljanjem etničkih izbornih jednica.

Drugim riječima radilo se o pakovanju trećeg entiteta ili revitalizaciji Herceg Bosne. Samo zahvaljujući jednom dijelu građanskih stranaka, zahvaljujući odgovornim pojedincima i medijima to je zaustavljeno.

Mnogi građani nažalost i ne znaju, jer su okupirani svojim svakodnevnim problemima, kakva se borba vodila na tome polju, iz dana u dan.

Znat će se to jednog dana, pa će oni koji su tad bili spremni da HDZ-u i Zagrebu izađu u susret – i daju ono što se ne može dati, jer bi to predstavljalo uvod u raspad države – tada govoriti, da je zaustavljanje toga bila njihova zasluga. Ali neka će, to nije bitno.

Ono što je u vezi izmjena Izbornog zakona bitno jeste da se probosanske stranke grupišu i izguraju svoj prijedlog koji je ponuđen kroz Zakon o izbornim jedinicama, a koji ima podršku Venecijanske komisije i koji je po evropskim i demokratskim standardima, i da ne dopustimo da nam Zagreb kroji zakone”, zaključio je Komšić.

(Vijesti.ba)