Home Novosti BiH Konaković dao ponudu za SDA i DF: Ako to možete glasaćemo da...

Konaković dao ponudu za SDA i DF: Ako to možete glasaćemo da ostanete vlast…

Elemedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde, političar koji bi mogao postati novi ministar vanjskih poslova BiH dao je ponudu SDA u svojoj objavi na Facebooku. Konaković se osvrnuo na put BiH u NATO, te u svom statusu odgvorio na optužbe da je Osmorka prilikom potpisivanja sporazuma sa SNSD-om i HDZ-om svjesno “pod tepih” gurnula put BiH u NATO.

“Kad su 2019. godine uspostavljali vlast na državnom nivou potpisali su sporazum, istina je, SDA-SNSD-HDZ. DF se podrazumjevao.
U tom sporazumu napisali su da će “Potvrditi opredjeljenje za unaprijeđenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom BiH.” Malo nakon toga poslali su Program reformi u NATO. To je prvi zvanični dokument usvojen u institucijama BiH u kojem stoji da se članstvo “ne prejudicira.” To je trenutak kad su nas SDA/DF parkirali na parking, u čekaonicu, koristeći termin “saradnja sa NATO-om”, termin koji koristi i Srbija, baš onako kako je najavio Dodik.
Nešto kasnije, ministrica Turković nas sa smješkom obavještava da više ne postoji Komisija za integracije, a da se formira Komisija za saradnju sa NATO-om.” napisao je Konaković.

Konaković je kazao kako su SDA i DF skinuli novac iz budžeta predviđenog za NATO integracije.

“U budžetima zadnjih godina nema ni marke za integracije, logično, sa puta integracija su nas SDA/DF skinuli. Sad se kao čudom čude i pitaju nastavljamo li NATO put, licemjerno, onako kako smo od njih već navkli. NATO integracije su naš imperativ, mi nećemo ni milimetar nazad od dostignutog kad preuzmemo vlast. Vrlo jasno i glasno smo rekli svima na političkoj sceni šta o tome mislimo i nećemo odustati od puta u NATO sviđalo se to nekome ili ne. A kako sad kad su SDA/DF usvojili akte u kojim nam treba nova odluka da se vratimo na put integracija natjerati SNSD/SDS/PDP da za takvu odluku glasaju?” napisao je Konaković.

Konaković je zatim dao ponudu za SDA i DF te im ponudio način kako da ostanu na vlasti.

“Evo ponuda za SDA/DF: NATO put je najvažniji put naše domovine, ako uspijete natjerati, izlobirati, ubijediti SNSD/SDS/PDP da glasaju za povratak na put integracija, glasaćemo da ostanete vlast na državnom i entitetskom nivou.
Zadržaćete Elektroprivredu, BH Telecom i sve druge vama važne kompanije, a u njima sve direktore, uposlene članove stranaka i rodbinu. Ako ne možete, prestanite sa licemjernim stavovima i porukama jer ste nas vi u ovakvu situaciju doveli i pomirite se sa odlaskom u opoziciju. Ne brukajte se više.” poručio je Konaković.