Home Novosti BiH KONAKOVIĆ O PRESUDI NOVALIĆU I VLADAVINI SDA: Predmet “Respiratori” mora dobiti i...

KONAKOVIĆ O PRESUDI NOVALIĆU I VLADAVINI SDA: Predmet “Respiratori” mora dobiti i drugi dio priče o ljudskim životima i neljudskom postupanju…

Predmet "Respiratori" mora dobiti i drugi dio priče o ljudskim životima i neljudskom postupanju...
Predmet "Respiratori" mora dobiti i drugi dio priče o ljudskim životima i neljudskom postupanju...

Afera “Respiratori” je dobila epilog prvog dijela vezanog za lopovluke, mora dobiti i epilog drugog dijela, priče o ljudskim životima i neljudskom postupanju pojedinaca, poručio je Konaković

Pravosnažna presuda Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću u aferi “Respiratori”, koju je izreklo Apelaciono vijeće Suda BiH, i danas je tema broj 1 u domaćoj javnosti. Povodom izricanja ove presude oglasio se i ministar vanjskih poslova BiH i lider NiP-a Elmedin Konaković.

U svom komentaru osvrnuo se i na druge slučajeve o kojima se govorilo, ili se još uvijek govori u javnosti.

– Bivši direktor OSA-e i predsjednik Suda BiH su u zatvoru jer su po navodima i dokazima Tužilaštva pravosudni sistem koristili za obračun i pritisak sa političkim neistomišljenicima, a i za zaštitu lopova iz svojih redova.

Potvrđene su optužnice bivšim načelnicima, gradonačelnicima, ministru odbrane za nelegalnu prodaju naoružanja i još neke, a jučer smo iz medija saznali da je potvrđena presuda u aferi “Respiratori” bivšem premijeru Vlade FBiH, direktoru Civilne zaštite i vlasniku privatne firme za zloupotrebu položaja i kriminal prilikom kupovine neadekvatnih respiratora.

Ulaskom u javna preduzeća u vlasništvu Federacije BiH otkrili smo u kratkom roku kriminal u Autocestama (na osnovni ugovor od 75 miliona KM naknadnih radova još 100 miliona KM zbog “geologije”), JP Elektroprivreda (ugovori sa privatnim licima u četiri rudnika iz koncerna u iznosu od 150 miliona KM za usluge koje su rudnici morali realizovati sami. Firme su naravno bliske ili i vlasništvu tajkuna koji su kupovali razne muje, šilje i nijaze u klubu Bošnjaka kako bi zadržali aktuelnu vlast. JP EP u tom periodu u minusu 67 miliona na kraju godine), Agencija za upravljanje oduzetom imovinom i još neke. Brzo ćete saznati i stanje u BH Telecomu koje pokazuje kako “zaštitnici” i “patriote” upravljaju javnim dobrima.

Na svakom koraku kriminal, slabljenje države i njenih institucija, partijski interes prije svega i sve to što su radili SDFA smo najavili.

Sve se potvrđuje.

Ipak, predmet “Respiratori” je drugačiji od ostalih.

Nabavka respiratora za vrijeme pandemije trebala je pružiti nadu i spas onima koji se bore sa iznenadnom pošasti, nada je trebala i njihovim porodicama. To su vanredne okolnosti, borba za život u vrijeme katastrofe. Ukrasti u takvim prilikama ne može normalna osoba niti običan lopov.

Mijenjali su ugovor o nabavci koji su potpisali, a onda u taj falsifikovani upisali respiratore koji ne spašavaju i ne liječe. Dali su lažnu nadu, nisi ponudili spas, umjesto spasa su ljudima u borbi za život i njihovim porodicama ponudili laž.

Da su znali da ne valjaju potvrdjuju i poruke iz te famozne grupe “GENSEK”, preko koje je išao dogovor oko nabavke opreme. Jedna od poruka je, koje je napisala sekretarka Kalajdžić premijeru Novaliću jeste i: “Šefe, čujte se vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora”. No, kada su stigli respiratori, Kalajdžić je poslala novu poruku: Seb. zove, loši respiratori”.

Nakon pokrenute istrage su u pokušaju da zaštite svoj kriminal priključili veliki broj pacijenata na loše i pogrešne respiratore, Hayat objavio slike koje je kasnije brisao, a predsjednik SDA išao na televizije da kaže kako “iz prve ruke zna da su ljudi priključeni i da dišu”, odgovorno je “iz prve ruke” rekao da su dobri i da pomažu.

Pojavilo se i pismo anesteziologa koji su kasnije glavom bez obzira pobjegli sa KCUS u Opštu bolnicu.

Hrabri su i tad ukazivali na sve ovo, a sistem je “sušio” pritiscima kroz koruptivnu osovinu u pravosuđu, a režimski mediji pratili režiranim izvještajima.

Danas kad smo razmontirali tu koruptivnu hobotnicu na površinu izlaze njihova najgora nedjela.

Afera “Respiratori” je dobila epilog prvog dijela vezanog za lopovluke. Mora dobiti i epilog drugog dijela, priče o ljudskim životima i neljudskom postupanju pojedinaca. Važno je napomenuti da se predmetni respiratori danas u ćošku nekog podruma na KCUS i da su tamo dospjeli brzo nakon farse od pokušaja da se prikažu ispravnim.

Znali su oni dobro šta rade, a ipak su to beskrupulozno radili. Nisu očekivali pad sistema koji ih štiti od svih nedjela, zato je krucijalno što smo takav sistem srušili – poručio je Konaković.