Home Novosti BiH KOORDINIRANA AKCIJA ČOVIĆA I DODIKA: Evo šta traže HDZ i SNSD za...

KOORDINIRANA AKCIJA ČOVIĆA I DODIKA: Evo šta traže HDZ i SNSD za podršku evropskim zakonima

Riječ je dakle o klasičnoj ucjeni Trojke, što se ranije samo naziralo dok je sada ta ucjena potpuno isplivala na površinu.

Lider HDZ-a, Dragan Čović, kazao je danas da će ultimativno tražiti od Trojke usvajanje izbornog zakona, dok je lider SNSD-a, Milorad Dodik, kazao da neće podržati evropske zakone u državnom parlamentu sve dok stranke Trojke ne prihvate odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Dodik je kazao je da nije sporan evropski put BiH ali da treba realizirati sve što je dogovoreno na sastanku u Laktašima. Identičnu poruku liderima Trojke uputio je i čelnik HDZ-a Dragan Čović, koji je partnerima iz Trojke poručio da moraju odustati od politika nedosljednosti, nevjerodostojnosti.

“Da pregovaraju s nama, a onda imaju neke druge pregovarače. Osmišljene igre političkog marketinga moraju prestati u narednih 20 dana. Politička nadmudrivanja ostaviti za neka druga vremena”, kazao je Čović.

Podsjećamo, dogovoreni paket reformskih zakona odnosi se na tri zakona čije bi usvajanje bilo dovoljno da BiH počne pregovore s EU. Riječ je o Zakonu o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma, Zakonu o spječavanju sukoba interesa, Zakonu o sudovima i VSTV-u.

Međutim, lideri HDZ-a i SNSD-a naknadno su se izborili da se set evropskih zakona proširi za još dva zakona – Zakon o Ustavnom sudu BiH, pri čemu Dodik izričito zahtijeva odlazak stranih sudija, te Izborni zakon BiH, pri čemu Čović izričito traži da se prioritetno riješi problem izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Riječ je dakle o klasičnoj ucjeni Trojke, što se ranije samo naziralo dok je sada ta ucjena potpuno isplivala na površinu.

No, time pozicija Trojke postaje samo lakša. Oni sada moraju rezolutno odbaciti ucjene kako bi time zaštitila i držvne interese BiH ali i vlastiti politički integritet.