Home Novosti Kosovo traži hitno primanje u NATO i stalnu bazu američke vojske

Kosovo traži hitno primanje u NATO i stalnu bazu američke vojske

Kosovo je od SAD-a zatražilo da uspostavi trajnu bazu američke vojske u toj zemlji te da ubrza primanje u NATO nakon invazije Rusije na Ukrajinu, javlja Reuters.

Sjedinjene Države trenutno na Kosovu imaju 635 vojnika koji rade na očuvanju krhkog mira u sklopu mirovne misije NATO-a, podsjeća Reuters.

“Ubrzavanje postupka primanja Kosova u NATO i trajna baza američkih snaga hitno su potrebni kako bi jamčili mir, sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu”, objavio je kosovski ministar obrane Armend Mehaj na Facebook-u.

Kosovo se, podsjeća Reuters, pridružilo ostalim zemljama Zapada u uvođenju sankcija Rusiji zbog Putinovog napada na Ukrajinu. Mehaj je rekao da je vlada Kosova spremna pomoći “za bilo kakvu vojnu operaciju u Ukrajini ako to od nas zatraži Washington”.

Podsjetimo, neovisnost Kosova je priznalo više od 110 zemalja, mahom zapadnih. Srbija to nije učinila, baš kao ni Rusija. Među zemljama koje odbijaju priznati neovisnost Kosova su i četiri članice NATO-a. Zbog ruskih prigovora Kosovo i dalje nije zemlja članica UN-a.