Home Archive KRUG 99 UPOZORAVA: Scenarij iz Crne Gore viđen u pripremi rata u...

KRUG 99 UPOZORAVA: Scenarij iz Crne Gore viđen u pripremi rata u BiH

Asocijacija nezavisnih intelektualaca – Krug 99 pozvala je na zaustavljanje intencionalnog velikodržavnog ekspanzionizma zbog mira i stabilnosti na području zapadnog Balkana, ali i posljedično u cijeloj Evropi.

U saopćenju navode da su posljednji događaji na zasjedanju Skupštine Republike Crne Gore u vezi s donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti i pravnom statusu vjerskih zajednica pokazali da se već desetljećima u omči drži nesmetan, slobodan i demokratski razvoj država na zapadnom Balkanu.

Kako su naveli, agresivni velikosrpski etnonacionalizam služi kao instrument za destabilizaciju susjednih zemalja srpske nacionalne države – Srbije, i gradnju njene pijemontske uloge radi osvajačkih pretenzija i dominacije nad susjedima.

– Ne prepoznavati u posljednjim događajima u Crnoj Gori scenarij i scenografiju koja je već viđena u pripremi genocidnog rata u Bosni i Hercegovini političko je sljepilo nesagledivih posljedica po Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu – stav je Kruga 99.

Kako su zaključili, senzibilnost za stabilnu i demokratsku Crnu Goru, jedinu državu s kojom BiH ima međusobno priznate granice (254 km) i ravnopravne političke odnose, polazi od realnog interesa i doprinosa ukupnoj stabilnosti i Bosne i Hercegovine.

(Fena/SB)