Home Novosti BiH LAZANSKI PRIŽELJKUJE VELIKI RAT: „Putin se nije šalio, o tome neka sad...

LAZANSKI PRIŽELJKUJE VELIKI RAT: „Putin se nije šalio, o tome neka sad razmišljaju oni koji su podržali širenje NATO-a do granice Rusije“!

„U okolnostima kada se NATO proširio na granice Rusije, kada je postavio raketni štit u Rumuniji i u Poljskoj, Moskva više nema ni vremena ni prostora da stepenuje i vaga svoj vojni odgovor. Ako ne upotrebi odmah svu silu, neće imati šansu da je uopšte i upotrebi“, piše Miroslav Lazanski u kolumni za Politiku

-Ako SAD postave nove rakete kratkog i srednjeg dometa u Evropi, imaćemo reprizu kubanske raketne krize iz 1962. godine. To je poruka iz govora Vladimira Putina pred ruskom federalnom skupštinom. Poruka upućena pre svega evropskim članicama NATO-a da će, ukoliko dozvole raspoređivanje američkih raketa na svojim teritorijama, biti prva meta ruskog nuklearnog udara, ali da taj udar neće poštedeti ni komandne centre u SAD-u – piše Lazanski.

-To što je Putin spomenuo moguću novu verziju kubanske raketne krize i da je Rusija spremna na sve rizike oko toga govori, zapravo, da će Moskva na postavljanje novih američkih raketa u Evropi prvo odgovoriti asimetričnim potezima. Odnosno, ako SAD postave svoje nove rakete u Evropi, koje do strateških ciljeva u Rusiji lete od sedam do deset minuta, Rusi će na svoje ratne brodove i podmornice u međunarodnim vodama duž istočne i zapadne obale SAD postaviti najnovije hiperzvučne rakete „cirkon”. Taj projektil leti i do osam puta brže od zvuka, može da nosi klasičnu, ali i nuklearnu bojevu glavu, piše Lazanski i dodaje kako su glavna testiranja rakete „cirkon” završena još 2017. godine, te tada je njen domet iznosio oko 750 km.

Sada je Putin najavio domet cirkona od 1.000 km. Dakle, ono što su 1962. bile sovjetske raketne baze sa projektilima SS-4 na Kubi, to su danas ruski ratni brodovi i podmornice sa raketama „cirkon”. Prva tri ratna broda koja će ih dobiti su teške nuklearne krstarice iz projekta 1144: „Petar Veliki” , „Admiral Nahimov” i „Admiral Lazarov”. Na sve te tri atomske krstarice, od kojih su neke iz vremena SSSR-a, menja se kompletan sistem naoružanja i elektronike, sistem veze i upravljanja.

Tako će protivbrodske rakete „granit” biti zamenjene projektilima tipa „kalibar” i „oniks”, PVO rakete S-300 u mornaričkoj verziji biće zamenjene sistemom S-400, a možda i S-500, dok će PVO sistem „osa-M” biti zamenjen sistemom „poliment-redut”. Na sve to još dolaze i hiperzvučne rakete „cirkon”, po najmanje 40 projektila na svakoj krstarici. Krstarice „Petar Veliki” i „Admiral Nahimov” su u sastavu Severne flote, dok je „Admiral Lazarov” u sastavu Tihookeanske flote – piše Lazanski, tvrdeći kako će za novo naoružanje Rusija u sljedećih 20 godina potrošiti oko 400 milijardi dolara.

(SB)