Home Novosti BiH Lord Dannatt: Srbiji treba biti jasno da RS nikada neće biti dio...

Lord Dannatt: Srbiji treba biti jasno da RS nikada neće biti dio ‘velike Srbije’

Srebrenica je bila dobro planirana nečuvena aktivnost koja se dogodila u julu 1995. A onda i mjeseci koji su uslijedili. Nema opravdanja za nečuveno ubistvo oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka, kaže Lord Dannatt.

Lord Dannatt, bivši šef britanske armije komentarisao je aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini. On je ranije služio u našoj zemlji u mirovnim i NATO snagama.

Kada je u pitanju aktuelna politička situacija, Lord Dannatt kaže kako međunarodna zajednica mora pronaći novi model za našu zemlju. Sve one, koji se sa njim ne slažu, kako kaže on treba progoniti.

– Međunarodna zajednica mora pronaći novi model za Bosnu i Hercegovinu i treba progoniti sve one koji se s njim ne slažu. To znači da će morati vršiti pritisak na rukovodstvo Republike Srpske jer njihovo rukovodstvo koči razvoj Bosne i Hercegovine, rekao je Lord Dannatt.

Smatra kako je, možda, propušten trenutak za integraciju FBiH i RS-a u jednu strukturu.

– Uspostavljanje Republike Srpske kao jednog od dva entiteta formaliziralo je podjelu koja danas prolazi kroz BiH. Vjerujem da bi međunarodna zajednica trebala vrlo glasno reći Srbiji i RS da će Bosna napredovati samo kada dođe do pune integracije, a Republika Srpska i Federacija BiH budu potpuno integrisane u jednu strukturu vlasti. Možda mislite da se to nikada neće dogoditi. Možda je propušten trenutak, zašto sam rekao, mislim da međunarodna zajednica ne shvata koliko je bila jaka 1995. godine i koliko su strane bile slabe 1995. godine, kazao je on.

Ali, prema njegovom mišljenju, do integracije će u budućnosti sasvim sigurno doći, samo je pitanje na koji način, piše N1.

– I to je bio trenutak da se dođe do mnogo ambicioznije formule i da se natjeraju Srbi, Hrvati, Bošnjaci, da svi zajedno rade u integriranom okviru. Bolje ćete od mene znati da li ima šanse za to u budućnosti. Ali ako se ne postigne taj stepen integracije, a vjerovatno će ga morati donijeti snage međunarodne zajednice koje će se zaista ponovo angažovati u BiH, ostat ćete podijeljeni i stoga nećete ni prosperirati na način na koji treba. I mislim da je to tragedija, već 30 godina, rat je završio i tragedija je da Bosna nije uspjela procvjetati i napraviti napredak kojeg je iskreno trebala, ističe Lord Dannatt.

Govoreći o ulozi Srbije po pitanju dešavanja u našoj zemlji, Lord Dannatt kaže kako susjedna zemlja mora odustati od svake želje da integriše RS u “Veliku Srbiju”.

– Mislim da ono što je potrebno jeste da se efektivno desi konferencija Dayton Dva, sa glavnim stranama koje bi se okupile i dogovorile koja je to najbolja nova formula za Bosnu. A onda kada se taj novi plan napravi, onda treba progoniti one strane koje se s tim neće složiti. To će, zapravo, značiti da će se morati vršiti pritisak na rukovodstvo RS, jer njihovo rukovodstvo koči budući razvoj i ekonomski prosperitet cijele Bosne. I to je pogrešno, zbog čega sam ranije rekao da Srbija mora biti dio ovog razgovora jer Srbija mora odustati od svake želje da integriše RS u “Veliku Srbiju”, rekao je on.

Kada je u pitanju genocid u Srebernici, Lord Dannatt smatra da je to “nečuvena aktivnost koja nema opravdanje”. Dodaje kako je genocid bio dobro isplaniran, od političkog vrha do vojnika.

– Svjedočio sam u predmetu protiv generala Krstića. Svjedočio sam i protiv generala Mladića. I pripremajući se za ta dva slučaja, posjetio sam Srebrenicu, posjetio sam mjesta masovnih pogubljenja. Posjetio sam i sekundarna mjesta gdje su tijela otkopana nakon prvog ukopa. Pred kraj rata Srbi su bili zabrinuti da će tijela biti pronađena ili da će mnoga od njih ponovo sahraniti. Srebrenica je bila dobro planirana nečuvena aktivnost koja se dogodila u julu 1995. A onda i mjeseci koji su uslijedili. Nema opravdanja za nečuveno ubistvo oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka. Ono što sam otkrio u pripremama za ta dva suđenja je planiranje i pravac za ono što je postalo masakr u Srebrenici koji je krenuo s vrha. Krenuo je od političkog rukovodstva, a zatim su ga tumačili general Mladić koji je kreirao plan i general Krstić čiji su obučeni vojnici izvršili ubistva. Postoji jasan lanac autoriteta koji ide pravo do političkog vrha Republike Srpske, zbog čega su svi odgovorni za taj strašni masakr u posljednjoj dekadi 20. vijeka. I ako iko postavlja pitanje, neko pokušava da prekroji historiju i veliča ono što se dogodilo, potpuno je pogrešno i ljudi se moraju odmah vratiti i pogledati zapise o užasu koji je stvoren u Evropi u posljednjoj dekadi 20. vijeka, potpuno neprihvatljivo tada, potpuno neprihvatljivo sada, poručio je Lord Dannatt.