Home Archive Majka djevojčice koja je napadnuta u Srebrenici: Dijete je doživjelo šok, nije...

Majka djevojčice koja je napadnuta u Srebrenici: Dijete je doživjelo šok, nije spavala cijelu noć, ali ostajemo ovdje

Djevojčica koju su na ulici na putu od škole do kuće u Srebrenici presreli dječaci uz prijetnje i zastrašivanje jer nosi hidžab, danas se ne osjeća dobro, te je upućena na pregled na Univerzitetski klinički centar u Tuzli.

Petnaestogodišnjakinja je uplašena i uznemirena, te joj je, kako saznajemo, potreban razgovor sa psihologom. Roditelji su slučaj prijavili policiji, direktoru i socijalnoj službi. I oni su, naravno, potreseni i zabrinuti za zdravlje svoje kćerke.

Glavni srebrenički imam Damir efendija Peštalić kazao je za Faktor kako će predstavnici Medžlisa IZ Srebrenica posjetiti porodicu.

– Ne znamo ko su ta djeca, koji su razred, niti da li su povezani sa onim fotografijama od prije nekoliko dana. Znam da je policiji prijavljeno i da je uključen i Centar za socijalni rad. Očekujemo da će istraga pokazati rezultate, da će se poduzeti mjere koje treba da se poduzmu po zakonima naše države. Naravno, mi svi treba da se trudimo, da djecu učimo i odgajamo u pozitivnom smjeru, a nikako drugačije od toga. Kada budemo znali detalje, imat ćemo i detaljniji stav o tome – kazao je Peštalić.

No, detalje je u razgovoru za Anadoliju iznijela Lejla Suljić iz Srebrenice, koja je potvrdila da je njena kćerka, učenica devetog razreda napadnuta u četvrtak na putu iz škole do kuće.

– Prvo je u školskoj sali, gdje su održavani trening i turnir, bilo dobacivanja mojoj kćerci, koja pohađa deveti razred. Kada je krenula kući oko 14 sati nju je sustiglo desetak dječaka iz osmog i devetog razreda, vrijeđali su je, vikali, govorili za njenu maramu, okružili su je, nisu dali da prođe i da ide kući – ispričala je Suljić.

Kazala je da se sve dešavalo na dionici od škole do vrtića nakon čega su se dječaci udaljili kada su vidjeli policiju.

– Dijete je bilo pod stresom, jer se nikad ništa slično nije desilo. Došla je kući u pratnji komšinice koja je slučajno naišla i dovela je. Dijete je bilo uznemireno – rekla je Suljić.

Upućena na razgovor s psihologom

Dodala je da je sve prijavljeno policiji i Centru za socijalni rad u Srebrenici.

– Obaviješten je i direktor škole. Svi su rekli da će poduzeti određene mjere i sve što je potrebno. Međutim, u školi kažu da se u sali ništa nije desilo. Ja vjerujem svom djetetu i vidjela sam kakva je bila kada je došla kući – rekla je Suljić.

Djevojčica danas nije išla u školu te je upućena na razgovor s psihologom.

– Iz Doma zdravlja Srebrenica su dijete uputili za Tuzlu psihologu. Ona nije spavala cijelu noć niti je otišla u školu danas. Njoj je to bio šok, ona je deveti razred – ispričala je Suljić, majka troje djece.

Ona je rekla da želi da dijete slobodno ide i vraća se iz škole.

– Svoj djeci to želim i, naravno, svojoj djeci. Moje troje djece je ovdje. I kad sam na poslu, je li treba da razmišljam smije li mi dijete ići kući poslije škole samo zbog tog što nosi maramu po svom izboru i želji. Ponosna sam na nju. I nema niko pravo da joj uskrati prava – rekla je Suljić i smatra da se ovakvi i slični incidenti ne smiju dešavati, a ukoliko se dese, da mora postojati adekvatna reakcija.

POVEZANO: Evo šta policija kaže o napadu na djevojčicu u Srebrenici

Djeca moraju biti zaštićena

Suljić je odlučna u namjeri da njena kćerka nastavlja pohađati školu kao i drugo dvoje djece.

– Oni su rođeni ovdje i odrast će ovdje. Nadam se da reakcija neće izostati prvo zbog mog djeteta, a onda i zbog druge djece. U sličnoj situaciji se mogu naći sva djeca, bez obzira na nacionalnost, da li nose ili ne nose maramu. Samo tražim da naša djeca budu zaštićena. Očekujem reakciju nadležnih, policije, škole, Centra za socijalni rad – rekla je Suljić.

Iz Policijske uprave Zvornik kažu da je slučaj zvanično prijavljen policijskoj stanici Srebrenica u četvrtak.

– Po prijavi su postupili policijski službenici PS Srebrenica koji su o svemu obavijestili dežurnog tužioca OJT Bijeljina i koji nastavljaju s preduzimanjem mjera i radnji iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i provjere svih navoda – naveo je glasnogovornik Policijske uprave Zvornik Miljan Bobar.

Iz Prve osnovne škole nisu željeli komentarisati slučaj.

Izvor: Faktor/Anadolija