Home Novosti BiH Majka Saliha: Bosna je do Drine sine, nikad neće planine prestati odjekivati...

Majka Saliha: Bosna je do Drine sine, nikad neće planine prestati odjekivati Nermine

Zovem se Saliha, prezivam Osmanović. Živim na Dobraku opština Srebrenica.

 

 

Kad smo postavili pitanje: ” Šta najviše voliš Saliha”?

Najviše ti ja volim ovu đecu što se zovu Edin i Nermin. Tako su se zvali moji sinovi. Volim ja i cvijeće, volim ja i druge ljude, ne mrzim ja nikog. Da ti kažem sine. Kad je zapucalo 92., ja otišla u šumu u trenerci. Mislila sam da će to malo zapucati i da ćemo se vratiti, al’ Boga mi ne presta, posle toga potucala sam se koje-kud i gladna i žedna. Evo opet sve imam što sam ostavila, za mene i previše, al’ isčupali su mi dušu iz njedara, sad sam sama ovdje, al’ šta mi mogu, šta mi još mogu uzeti, a da već nisu. Došlo meni jedno dobro dijete iz strane zemlje poslalo me na hadž, e to mi je valjalo, to mi je pomoglo. Šta mi treba još, ja ti čekam da umrem i da vidim svoga Ramu i svoju đecu…

Kroz suze nastavlja Saliha

Volim ja i pitu, al’ je nisam 23 godine zamotala . Moj Nermin volio je pitu bez luka mesnu, ja je jedem samo kad neko drugi zamota, ja ne mogu da je zamotam opoganim je suzama.

Dođu mi komšije, dobri ljudi, ima vazda nekakve djece, al’ su mi najdraže one dvije iz Mausa (MFS-EMMAUS) dobre keve. Plaho ih volim, obiđu me, vozile su me besplatno doktoru u Srebrenik. Ne mogu se ja ovdje liječiti, nemam pravo, a eto da njih nije bilo ne bi znala da je mi je šećer 26. . .

Volim svoju kuću svoje selo, od uspomena zivim, a ovaj život to je nako, cekam da umrem. Volim svoje, svoju Bosnu…

Dug muk i kroz suze progovora

Da ti pravo kažem sine! Bosna je do Drine sine, dok planine odjekuju Nermine… Ja ih čujem, a trebao bi i ti!!!

 

 

 

(ZASREBRENICU.ba)