Home Archive Medicinari koji su bili u kontaktu sa inficiranim u Srebrenici idu u...

Medicinari koji su bili u kontaktu sa inficiranim u Srebrenici idu u izolaciju

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je, nakon što je utvrđeno da je jedna osoba sa područja ove opštine pozitivna na virus korona, da srebrenički Dom zdravlja već preduzima propisane mjere za ove situacije i da će ambulanta u Skelanima, odakle je oboljeli, biti privremeno zatvorena.

Grujičić, koji je i načelnik Štaba za zaštitu i spasavanje u Srebrenici, rekao je da još nije došlo zvanično obavještenje, ali da su dobili nezvaničnu informaciju da je jedna osoba iz ove opštine pozitivna na virus korona, što je utvrđeno testiranjem u zvorničkoj bolnici gdje se liječi.

“Izvjestan broj medicinskih radnika, najvjerovatnije 12, koji su bili u kontaktu sa inficiranim prije njegovog odlaska u bolnicu, ide u samoizolaciju i treba da im se uzmu brisevi da bi se utvrdilo da li su se i oni zarazili, a ambulanta u Skelanima, odakle je oboljeli, biće privremeno zatvorena i preduzeće se neophodne mjere dezinfekcije jer je inficirana osoba više puta tu boravila i prije upućivanja u bolnucu zbog oboljenja pluća”, pojasnio je Grujičić.

On je istakao da će opština sagledati potrebe i obezbijediti uslove za prevoz pacijenata sa područja Skelana do Doma zdravlja u 50 kilometara udaljenoj Srebrenici dok se ne stvore uslovi za nastavak rada ambulante.

Prema Grujičićevim riječima, opštinski inspektor upućen je u Dom zdravlja da se uključi i prati sprovođenje propisanih mjera koje su neophodne kada se utvrdi da je zaražena osoba boravila u zdravstvenoj ustanovi i bila u kontaktu sa medicinskim osobljem.

Među onima koji su bili u kontaktu sa oboljelom osobom nalazi se i vršilac dužnosti direktora srebreničkog Doma zdravlja Aleksandar Jovanović, koji je načelnika opštine obavijestio da mora u samoizolaciju i zbog toga nije prisustvovao današnjem sastanku Štaba za zaštitu i spasavanje.

Grujičić je rekao da će biti sačinjen spisak svih osoba koje su bile u kontaktu sa oboljelim od virusa korona i one će biti testirane, a zatim će biti obavljeno testiranje osoba iz takozvanog drugog kruga kontakata.

Prema Grujičićevim riječima, postoji ideja da se ambulanta u Skelanima nakon dezinfekcije pretvori u karantin za osobe koje budu određene za smještaj u karantinu zbog kontakata sa oboljelim.

On je rekao da se očekuju uputstva od Republičkog štaba za vanredne situacije i medicinske struke vezane za dalje poteze i mjere koje treba da se preduzmu da ne dođe do prenošenja virusa i zaražavanja većeg broja lica.

Na današnjem sastanku Štaba za vanredne situacije zatraženo je oštrije sprovođenje mjera zaštite i sprečavanje okupljanja i socijalnih kontakata među građanima kako bi što bezazlenije prošla ova kriza.

Konstatovano je da se obavlja dezinfekcija ulica, javnih površina i zgrada, te da se vrši i dezinfekcija ulaza i stubišta u stambenim zgradama, ali da u većem broju zgrada to nije moguće efikasno obaviti zbog neurednosti prilaza i haustora.

Stanari su još jednom pozvani da očiste prilaze zgradama i stubišta.

Odlučeno je da se formiraju punktovi za dezinfekciju vozila i kontrolu ulaska na područje ove opštine iz pravca Milića, kao što je učinila opština Bratunac u Konjević Polju i Polomu.

Grujičić je istakao da velika većina stanovnika poštuje mjere zaštite od širenja virusa i upozorio da epidemija nije šala i da i oni koji su zdravi i smatraju da su imuni treba da ih poštuju zbog drugih, te da niko ne može biti siguran da neće biti zaražen.

On je naveo primjer 44-godišnjeg Srebreničanina koji je živio u Lazarevcu i bio potpuno zdrav, ali se inficirao i umro za nekoliko dana od virusa korona.

(N1)