Home Novosti BiH Mehmedović: Ako Dodik misli zaustaviti policiju da čuva granicu, onda neka donese...

Mehmedović: Ako Dodik misli zaustaviti policiju da čuva granicu, onda neka donese zvaničnu odluku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da pripadnici policija Federacije BiH neće biti raspoređeni u Republici Srpskoj koja ima teritorijalni integritet, policijske snage, Ustav, zakone i Sporazum o saradnji policijskih agencija.

– Svaki pokušaj da i jedan pripadnik policije FBiH uđe u Republiku Srpsku, bez saglasnosti Vlade i Policije Republike Srpske, biće spriječen silom i to niko ne treba da pokušava – poručio je predsjednik RS.

On je istakao da se relevantni dokazi mogu naći u BiH, jer Republika Srpska ima pravo na unutrašnja pitanja i poslove.

– To što postoji Granična policija BiH na teritoriji Republike Srpske ne znači da mogu da raspolažu teritorijom. Veoma jasno želim da kažem da ukoliko FBiH pošalje svoje policajce u Republiku Srpsku a bez saglasnosti naše Vlade biće spriječeno i smatraćemo to aktom napada i agresijom na Republiku Srpsku – naglasio je Dodik.

Državni zastupnik i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Šemsudin Mehmedović kaže za Index.ba kako je bh. javnost naviknuta na Dodikove gluposti kojima pokušava pridobiti glasove srpskog korpusa.

“Međutim, ukoliko ozbiljno misli neka onda donese zvaničnu odluku kojom zabranjuje rad policijskim agencijama BiH na teritoriju manjeg bh entiteta. Ako je spreman snositi posljedice toga neka ide u politički izazov takve vrste. Ipak je to igranje sa stabilnošću zemlje i kršenje njenog Ustava, ma kakav bio. To je krivična odgovornost i pravosuđe bi u tom slučaju moralo reagirati. U suprotnom, uslijedio bi haos sa nesagledivim posljedicama, a siguran sam da bi Dodik izvukao deblji kraj. Cijenu bi platili svi oni koji ga podržavaju na tom putu bez povratka, potcrtava Mehmedović i dodaje:

“Agresija, kako to Dodik kaže, ne može biti pri vršenju ustavne nadležnosti. Dodik svojim agresivnim izjavama je agresor na inteligenciju bh javnosti, davno je pročitan i nije dostojan prevelike pažnje koja mu se daje u javnosti. Pozivam sve policijske agencije da vrše svoju ulogu koju imaju po Ustavu i da se žestoko suprotstave svima onima koji ih spriječe u radu.

POVEZANO: OPASNE PORUKE DODIKA: “Bolje da se razgraničimo…”

(Index.ba)