Home Novosti “MI NJIMA – NOŽ, ŽICA, SREBRENICA, A ONI NAMA…”: Pogledajte šta je...

“MI NJIMA – NOŽ, ŽICA, SREBRENICA, A ONI NAMA…”: Pogledajte šta je Vučić rekao o vrijeđanju Bošnjaka i sankcijama za Dodika (VIDEO)

Vučić je izjavio da “nikada neće reći ništa što bi moglo da naškodi Republici Srpskoj, niti bilo kome u RS-u”.

Vlada Republike Srpske i Srbije ne moraju da se slažu po svakom pitanju, ali Srbima moramo da pomažemo, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za RTS.

“Mi svoj posao radimo, i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS-a Željka Cvijanović, ali i svi opozicioni lideri su fer kada kažu da Srbija i Republika Srpska nikada nisu bolje sarađivale. Ne moramo mi u svemu da se slažemo, naša obaveza je da im pomažemo. Imamo naše zakone i prirodne obaveze, ne narušavajući integritet BiH”, naglasio je Vučić.

“Svim međunarodnim predstavnicima sam u lice rekao da je to katastrofa. Kažete kriv je Dodik, a što ste im uzeli šumarstvo i poljoprivredno zemljište. Objasnite mi po kom kriterijumu. Da li je Dodik uveo armiju, pošto ste rekli da je to najveća prijetnja. Uveli ste sankcije, a otimate entitetu Republika Srpska stvari koje im po Dejtonskom mirovnom sporazumu pripadaju. Šta je smisao toga, pitam ih”, istakao je Vučić.

Vučić je izjavio da “nikada neće reći ništa što bi moglo da naškodi Republici Srpskoj niti bilo kome u RS-u”.

“Nikome neću u Republici Srpskoj da naštetim. Šta me briga šta od mene očekuje neko drugi? Ponašam se u skladu sa interesima Srbije. Naš posao je da očuvamo stabilnost u regionu, a ne da se dodvoravamo. Šta god da kažem, nikad nikome neće biti dovoljno dobro, ni u Sarajevu, Zagrebu, Prištini”, poručio je Vučić.

Mi Sarajevu pošaljemo sve krivične prijave, a odgovor je ništa, dodao je Vučić.

“Mi smo sve to njima uručili, svi su dobrodošli u Srbiju, nema tajnih prijava, sve znaju u Sarajevu. Tražimo bolje odnose. Na sve to održe skup u Sarajevu i mene napadaju što sam bio u Banjoj Luci, a nisam ni bio. To vam tako ide. Da ne govorim o tome da je član Predsjedništva BiH izjavio da su se u Banjoj Luci okupili kleronacionalisti i da je legalne organe RS-a, koji postoje u skladu sa Daytonom uporedio sa nacistima iz Kristalne noći, a očekujete da na to nema reakcije”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je istakao da “dan poslije se oglase Zelene beretke, na to nema reakcije”.

“Znate li šta to znači da vrijeđate srpski narod, koji ima mnogostruko veće žrtve i optužujete ga za nacizam? Na koliko je kilometara Јasenovac, najveće stratište na prostoru bivše Јugoslavije? Mi ćemo da se ponašamo odgovorno. Spustio sam glavu pred srebreničkim žrtvama, samovoljno, samoinicijativno, položio cvijet. Kada sam bio izložen linču i ostalim neprijatnostima, nisam spustio glavu, namjerno, držao sam do ponosa Srbije i časti zemlje koju sam predstavljao”, istakao je Vučić.

“Rat nikome dobro nije donio. Neću nijednoj majci dijete da vratim u kovčegu, dat ću sve od sebe”, izjavio je predsjednik Srbije.

Vučić je kazao da je nacionalizam u porastu svuda u regionu.

“To je slučaj u nekoliko posljednjih godina. Prošle su generacije, starimo mi koji znamo šta su sukobi i ratovi. Dolaze nove generacije koje to ne znaju, Srbi imaju osjećaj da su uvijek bili poniženi, prokazani, i da je vrijeme za našu ili njihovu pravu. A kod drugih, kad god Srbija jača i nije na koljenima, ne kleči i ne leži, osjećate stvarni osjećaj straha i političku kampanju za unižavanje Srba”, rekao je Vučić.

“Mi njima govorimo: ‘Nož, žica, Srebrenica’ u digitalnim zidovima, oni su mnogo moćniji nego pravi, mnogo više ih ljudi vidi nego prave zidove. Oni nama ‘genocidna tvorevima Republika Srpska’. To jedni drugima govorimo svaki dan u desetinama hiljada tvitova, postova. Kako da nikad o tome nismo govorili? Danas sam govorio šta se priča u kafanama. Tražio sam izvještaj BIA-e i MUP-a. Nema kafane u kojoj tuča nije izbila u Priboju. Nešto se uvuklo u ljude”, izjavio je Vučić.

Cijeli intervju za RTS možete pogledati u videu.

(SB)