Home Novosti BiH “MI SMO TAOCI”: Postoje mehanizmi za suspenziju paralelnih veza Srbije i RS-a

“MI SMO TAOCI”: Postoje mehanizmi za suspenziju paralelnih veza Srbije i RS-a

Jasno je Ustavom BiH propisano da uspostavom paralelnih odnosa ne smije biti doveden u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine.

Piše: A. Čorbo-Zećo

Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990, sociolog i političar iz Sarajeva, ustvrdio je jučer da je BiH talac Milorada Dodika, a govoreći o obavezama BiH naspram dešavanja u Ukrajini.

Onda je provukao tezu kako treba razmisliti o traženju suspenzije specijalnih paralelnih veza Srbije i Republike Srpske.

“BiH je talac, dok imamo poruke iz međunarodne zajednice da se svaka zemlja mora opredijeliti. I bez obzira na to što dva člana Predsjedništva bi se opredijelila i naše institucije, mi nemamo zajednički stav. Tako da bi možda bilo logično da se insistira od zemalja koje su garant Dejtona da se traži privremena suspenzija paralelnih specijalnih veza Srbije i RS-a i tako odvoji taj utjecaj”, kazao je Lazović.

Paralelne veze su predviđene kao nadopuna normalnih međudržavnih odnosa, a ne kao zamjena za njih.

Jasno je Ustavom BiH propisano da uspostavom paralelnih odnosa ne smije biti doveden u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da opredjeljenje BiH za dešavanja u Ukrajini BiH crpi iz svog suvereniteta, a na šta ne pristaje RS, jer slijedi stav Srbije, moguće je pronaći ustavnopravi element za traženje suspenzije ovih veza.

“Obavezali smo se na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da pratimo EU. Nema potrebe za novo ojačavanje stavova, nego pozivanjem na taj stav, a osporavanje ranijih stavova nije ništa drugo nego ugrožavanje suvereniteta što stvara pretpostavke za privremenu suspenziju pararalenih specijalnih odnosa RS-a i Srbije”, smatra Muharem Cero, pravni ekspert.

Eventualno održavanje ovakvog stanja BiH, dodaje Cero, BiH bi se svrstala u mali broj zemalja koje nisu podržale vanjsku politiku EU prema Rusiji a iz čega bi po nju mogle nastati nemjerljive političke ekonomske i svake druge posljedice.

“RS i Srbija su u paketu najavljenih kontramjera Rusije prema EU ništa drugo nisu nego projektirani ruski Pijemont”, kazao je Cero.

Dodaje da garanti Dejtona, EU i SAD imaju mehanizme za privremenu suspenziju prava paralelnih specijalnih odnosa RS-a i Srbije te predložene mjere mogu podržati.

Inače, od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas jedini prijedlog u državnim organima vlasti za raspravu o srbijanskoj zloupotrebi paralelnih veza dao je Denis Bećirović (SDP) 2015. godine.

Inicijativa nije podržana.

U toku kampanje 2018. Bećirović je kao kandidat za člana Predsjedništva BiH govorio da se Republici Srbiji se ne smije dozvoliti dalja zloupotreba instituta paralelnih veza nauštrb suvereniteta države Bosne i Hercegovine.

“Uviđajući ovaj problem, u Parlamentu BiH sam tražio da bude razmatrana tačku pod nazivom: ‘Informacija Vijeća ministara BiH o posebnim paralelnim odnosima bosanskohercegovačkog entiteta RS i Republike Srbije s posebnim osvrtom na poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine’“, rekao je tada Bećirović.

(NAP)