Home Archive Mijatović: Zgrožena sam najnovijim provokacijama i govorom mržnje u Srebrenici, Višegradu i...

Mijatović: Zgrožena sam najnovijim provokacijama i govorom mržnje u Srebrenici, Višegradu i Bratuncu

Navela je da je nedostatak reakcije na ove i slične zločine iz mržnje koji su počinjeni u ranijim godinama samo ohrabrio nacionaliste, prenosi Avaz.ba

Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava pri Vijeću Evrope, oglasila se na Facebooku povodom provokacija koje su se desile u Srebrenici, Višegradu i Bratuncu tokom, kako je navela, navodne proslave pravoslavnog Božića.

– Zgrožena sam najnovijim provokacijama i govorom mržnje u Srebrenici, Višegradu i Bratuncu, koji su se čuli iz automobila koji su vozili kroz ove gradove i Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, navodno u slavu pravoslavnog Božića – napisala je Mijatović na svom Facebook profilu.

– Ovi se incidenti ponavljaju iz godine u godinu, a politički vrh Republike Srpske ih ne osuđuje, niti agencije zadužene za provođenje zakona reaguju na njih. Povrh svega toga, počinioci ovakvog kriminalnog ponašanja ostaju nekažnjeni – poručila je Mijatović.

Navela je da je nedostatak reakcije na ove i slične zločine iz mržnje koji su počinjeni u ranijim godinama samo ohrabrio nacionaliste da prošire svoje platforme i na one koji poriču srebrenički genocid i druge ratne zločine počinjene nad Bošnjacima, degradirajući žrtve tih zločina.

– Pozivam vlasti da shvate ozbiljnost situacije te da preduzmu konkretne mjere. One koji šire mržnju potrebno je hitno i efektivno procesuirati, te vlasti trebaju zauzeti jasan stav protiv trenutnog javnog diskursa koji širi podjele, strah i ponižava druge, umjesto da propagira pomirenje – dodaje Mijatović.

Na kraju ističe da je zastrašujuće da 25 godina nakon genocida u Srebrenici još postoje vlasti u regionu koje dopuštaju i odobravaju takva zločinačka ponašanja i ne djeluju kako bi osigurale zaštitu za sve ljude, uključujući i povratnike.