Home Novosti MILANOVIĆ OTRESAO ORBANA I PODUČIO ŠKOLARCE: “Nemojte šerati karte s Hrvatskom većom...

MILANOVIĆ OTRESAO ORBANA I PODUČIO ŠKOLARCE: “Nemojte šerati karte s Hrvatskom većom nego je danas”!

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović reagirao je na Facebooku na još jednu provokaciju mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je povodom početka državne mature u Mađarskoj na Facebooku objavio fotografiju nekadašnje Velike Mađarske u čijem sastavu su bili i dijelovi Hrvatske, Srbije, Rumunije, Slovačke…

‘Povodom karte/globusa na kojemu se vidi hipertrofirana Mađarska, inače nama susjedna i, u novijoj povijesti, prijateljska država, trenutno u čvrstom stisku kroničnih ‘kartomana’, moja poruka ohrabrenja hrvatskim školarcima pred maturu: Hrvatska je moderna europska država i nacija. U našim ormarima i arhivama nalaze se brojne povijesne karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas. Ormari većine europskih država kriju slične sadržaje. Nemojte ih „šerati“ i stavljati na svoje profile. Nisu danas nimalo aktualne ili ostvarive, a, još važnije, beskrajno iritiraju naše susjede. Otprilike onako kako nas iritiraju, ali i svaki puta iznova začude „povijesne“ karte koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih „vođa“ u komšiluku. To su provokacije onih koji jako dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima. Učite iz povijesti, ali gledajte u budućnost’, napisao je Milanović na Facebooku dan nakon Orbanove objave.

Podsjetimo, Orban je i ranije u više navrata objavljivao kartu Velike Mađarske, a u junu je hrvatski MVEP osudio taj njegov čin, ustvrdivši da je u pitanju ‘neprihvatljivo svojatanje hrvatskih zemalja’.

Aktuelni šef hrvatske diplomatije, Gordan Grlić Radman, odnose s Mađarskom ponovno je prebacio u sferu iznimno ugodnih – prilikom nedavnog susreta s mađarskim kolegom Petrom Szijjartom čak je ustvrdio ‘Brat uz brata, Mađar uz Hrvata’. Osuda Orbanove posljednje provokacije iz tog ministarstva je izostala.

(SB)