Home Novosti BiH Mile zaprijetio: Ako dođe do promjene imena RS-a raspisat ćemo referendum i...

Mile zaprijetio: Ako dođe do promjene imena RS-a raspisat ćemo referendum i odvojiti se od BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je intervjuu za RTS da Ustav Republike Srpske treba biti poboljšan i ojačan zato što su RS-u intervencijama visokog predstavnika u BiH oduzete neke nadležnosti. On je kazao da će, ako dođe do promjene imena RS-a, provesti referendum i odvojiti ovaj enitet od BiH.

“Visoki predstavnik u BiH intervenisao je u Ustav sa tridesetak amandmana, mijenjajući njegovu suštinu”, rekao je Dodik večeras za RTS i istakao da je Republika Srpska narodni projekat, te podsjetio da je on kao poslanik prisustvovao donošenju njenog Ustava 1992. godine.

On smatra da je visoki predstavnik kradljivac prava RS-a, ali da nije uspio da razgradi i ukine Republiku Srpsku, niti da izgradi BiH.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik je sada u BiH samo “za ne daj Bože, ako dođe do razgradnje BiH da to spriječe”.

“Naravno, neće ni to moći da spriječe. Ukoliko se u BiH ne postigne konsenzus, neće tu pomoći ni visoki predstavnik”, dodao je Dodik.

On je istakao da institucija visokog predstavnika ne može imati podršku Republike Srpske, posebno ne nekadašnji visoki predstavanik Paddy Ashdown koji je djelimično i uspio da devastira poziciju ES-a.

Dodik je kazao da je dobio političku podršku naroda za mjesto u Predsjedništvu BiH, čija je pozicija devastirana, također, odlukama visokog predstavnika.

Govoreći o formiranju vlasti u BiH, Dodik je istakao da je Republika Srpska sa svoje strane učinila sve, kao i Hrvati, a da se čeka samo bošnjačka politička struktura koja stalno spekuliše i nešto čeka.

On je ocijenio da bošnjački političari žele da sačuvaju postojeću strukturu Vijeća ministara, te istakao da time rizikuju da blokiraju svu zemlju.

Dodik je istakao da je u Predsjedništvo BiH izabran voljom srpskog naroda da ojača poziciju Republike Srpske u BiH. On je ponovio da Republika Srpska traži da se poštuje slovo Dejtonskog sporazuma, odnosno da se poštuje Ustav BiH.

Tvrdi da bi nezavisnost RS-a mogla dobiti podršku najmanje 10 država.

“Ukoliko inicijativa ode na Ustavni sud i bude prihvaćena, mi ćemo provesti referendum i odvojite se od BiH. Imamo barem 10 zemalja koje će nas u tome podržati. Razgovarali smo o tome i s Aleksandrom Vučićem. On za razliku od mnogih u detalje razumije situaciju i uvijek će reći da treba zaštiti Dejtonski sporazum i Ustav BiH i da Srbija podržava teritorijalni integritet i cjelovitost BiH, kao i sve ono što se dogovore dva eniteta i tri naroda”, kazao je Dodik.

Još jednom je ponovio da BiH nije dobro mjesto za Srbe.

(Klix.ba / ZASREBRENICU.ba)