Home Archive Milo Đukanović: Da, u Srebrenici je bio genocid, to je pravno kvalifikovano

Milo Đukanović: Da, u Srebrenici je bio genocid, to je pravno kvalifikovano

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je u velikom intervjuu za Radioteleviziju te zemlje govorio i o BiH, prvo u kontekstu blokiranja poziva da posjeti BiH, a potom i u kontekstu genocida.

Đukanović je kazao da je potez Milorada Dodika da ne da saglasnost na poziv njemu u BiH igra i predstava za domaću javnost, ali da takve predstave koštaju.

Potom je Đukanović napravio digresiju i počeo govoriti o ratu u BiH i politici Slobodana Miloševića.

“Ja bih se zamislio da li je Slobodan Milošević zaista donio odluku o onom masakru u Srebrenici, ali bi sve zapitao nas je li uopšte bila potrebna ta odluka. Ili prethodno stvorite atmosferu u kojoj će se lažni heroji utrkivati ko će da napravi masakr. Prema tome, i ove predstave o kojima sada govorimo moraju računati da proizvode određene posljedice koje nažalost jako puno koštaju te države i njihove narode”, kazao je Đukanović.

Potom je novinarka predsjednika Crne Gore direktno pitala da li je u za njega u Srebrenici masakr ili genocid. On je odgovorio:

“Genocid, naravno! Ja sam samo upotrijebio vjerovatno neodgovarajući supstitut. Pravno je to kvalifikovano”, naglasio je Đukanović. Dio u kojem Đukanović govori o ovoj temi možete pogledati na videu od 1:24:00.

Đukanović sada jasno poručuje i priznaje genocid u Srebrenici. Ipak, ne možemo, a ne zapitati se kakvi bi politički, ali i drugi odnosi bili u regionu da je Đukanović dosta ranije iznio ovakav stav.

(Klix.ba)