Home Novosti BiH MILORAD DODIK OBMANUO BORRELLA: Evo šta mu je sve rekao o njegovim...

MILORAD DODIK OBMANUO BORRELLA: Evo šta mu je sve rekao o njegovim aktivnostima u RS-u… (VIDEO)

“Gdje piše da Bosna i Hercegovina ima pravo na pravosuđe? Ako to ima, mi smo spremni da prihvatimo tu argumentaciju”, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu u telefonskom razgovoru, koji je trajao gotovo sat i po, uspješno objasnio da “RS brani ustavni poredak u BiH i ne ruši ga, kako se to tvrdi”.

“Osnovna pitanja koja su bila u fokusu jesu stereotipi koji su prosuti u vezi sa terminima kako mi rušimo Ustav BiH, što naravno nije tačno. Pozvao sam ga da nam dostavi dokaz o tome kako mi rušimo Ustav. Gdje piše da Bosna i Hercegovina ima pravo na pravosuđe? Ako to ima, mi smo spremni da prihvatimo tu argumentaciju”, rekao je Dodik danas novinarima u Laktašima.

On je Borrellu juče poručio da nigdje nema stava da je BiH nadležna za pravosuđe, osim u dijelu Ustavnog suda BiH, i zato Republika Srpska ima pravo da se prilagodi ustavnom sistemu BiH.

“Mi smo oni koji brane ustavni poredak ovdje, a ne rušimo ga! To sam uspješno objasnio komesaru Borrellu. Naveo je da se cijeli razgovor vrtio oko toga kako je neophodno završiti ustavnu, odnosno izbornu reformu. To, nažalost, ne ide, ali oni imaju optimizam u tom pogledu da će Bošnjaci i Hrvati uspjeti da završe taj dogovor”, rekao je Dodik.

Ponovio je stav da će iz RS podržati dogovor koji se postigne u Federaciji BiH, ali samo za dva nivoa, a to je Predsjedništvo i Dom naroda.