Home Novosti MILORAD DODIK SA SVESRPSKOG SABORA POSLAO PORUKU BOŠNJAČKIM POLITIČARIMA: Bolje je da...

MILORAD DODIK SA SVESRPSKOG SABORA POSLAO PORUKU BOŠNJAČKIM POLITIČARIMA: Bolje je da živimo kao dobre komšije, nego da budemo trajno posvađani ukućani

Na zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Srbije u Beogradu, usvojena je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda.

Deklaracija je usvojena tokom sjednice koja se održavala u sklopu Svesrpskog sabora. Dokument će biti proslijeđen parlamentima Srbije i Republike Srpske, kako je naveo premijer Srbije Miloš Vučević, a očekuje se da će Deklaracija biti usvojena u roku od 90 dana.

Vlade Srbije i Republike Srpske donijele su odluku o brzoj pripremi natječaja za idejno rješenje izgradnje memorijalnih centara koji će označavati mjesta stradanja u Donjoj Gradini i Beogradu.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da Deklaracija predstavlja rehabilitaciju srpskog nacionalnog interesa i da će svi biti ponosni na njeno usvajanje.

“Deklaracija je bitno nacionalni dokument koji je dao odgovore na brojne izazove i definisao pravce delovanja u budućnosti,” rekao je Dodik.

Dodik je također naglasio da će Deklaracija biti “istorijski i bitno nacionalni dokument koji rehabilituje srpske nacionalne interese”. Istakao je da u Republici Srpskoj smatraju da Bosna i Hercegovina ne može nastaviti s kršenjem Dejtonskog sporazuma, čije su posljedice “opsežne i dalekosežne”.

“Preferiramo život kao dobri susjedi, umjesto da budemo trajno zavađeni stanovnici istog domaćinstva, što bi se moglo pretvoriti u naš način života. Srpski narod trajno teži miru,” izjavio je Dodik.

Vučević je naglasio važnost rada na očuvanju srpskog identiteta i najavio da predstoji mnogo posla u svim aspektima društvenog života. Napomenuo je da je zajednički kulturni i duhovni identitet neodvojiv.

Premijer Republike Srpske, Radovan Višković, izjavio je da srpski narod želi oblikovati svoju budućnost.

Sjednici, koja je bila otvorena za javnost, prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, patrijarh Porfirije sa arhiepiskopima Srpske pravoslavne crkve, kao i predstavnici Srba iz regije.