Home Novosti BiH Milorad Dodik se oglasio nakon govora imama Amira Mahića: Rekao svega nekoliko...

Milorad Dodik se oglasio nakon govora imama Amira Mahića: Rekao svega nekoliko riječi

Brojne reakcije na govor Mahića u Kozarcu

Imam Medžlisa Islamske zajednice Amir Mahić u Kozarcu govorom mržnje o Svetom Savi i Srpskoj pravoslavnoj crkvi povrijedio je sve Srbe, smatra predsjednik RS Milorad Dodik.

“To je govor mržnje i ne doprinosi toleranciji. Islamska zajednica nema nikakvih problema u Republici Srpskoj, a u Kozarcu su izgradili sve što su htjeli”, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Naglasio je da je govor imama Amira Mahića bio potpuno nepotreban.

“To sve govori o njemu”, kaže Dodik.

Podsjećamo, tokom vjerske službe u prijedorskom naselju Kozarcu glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Amir Mahić Svetom Savi pripisao je fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo.

Mahić je tokom službe na Savindan, 27.januara istakao da je Sveti Sava bio “veoma kontraverzna ličnost”, da je to “jedan od činovnika SPC” i da je “laž da je prosvetitelj”.

“Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih dijelova svijeta, taj čovjek? To je čovjek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovdje dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta”, rekao je Mahić.

Prema Mahićevim riječima “začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava”, a dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su nacionalizam i fašizam.

(Oslobodjenje)