Home Novosti BiH MILORAD DODIK ZINUO NA DRŽAVNI NOVAC, PA NAPAO DŽAFEROVIĆA: “Čuvar fotelje Šefik...

MILORAD DODIK ZINUO NA DRŽAVNI NOVAC, PA NAPAO DŽAFEROVIĆA: “Čuvar fotelje Šefik ne može razumjeti prednosti Izmjena Zakona o Centralnoj banci”

“U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine ima 400 miliona eura, odnosno 800 miliona KM više nego što imamo emisiju”, kaže Dodik.

“Izmjene Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, koje je predložio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, omogućile bi da se domaćim vrijednosnim papirima može trgovati na tržištu BiH, a pozitivno bi utjecalo na privredu, razvoj i bolji život građana i u RS i u Federaciji BiH”, rečeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH.

U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine ima 400 miliona eura, odnosno 800 miliona KM više nego što imamo emisiju. Predloženim izmjenama dobili bi novac sa pokrićem i ova inicijativa je potpuno u skladu sa evropskim propisima”, istakli su u Kabinetu člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, dodajući da je cilj da se olakša život građana, razvija privreda i nastavi gradnja auto-puteva koji imaju veliki značaj u privlačenju investitora i u RS i u FBiH.

Prema predloženim izmjenama zakona, i FBiH i RS bi putem emisije obveznica došle do jeftinog novca, devizne rezerve bi ostale neokrnjene, a aranžman valutnog odbora ne bi bio narušen.

Uz sve to, rekli su u Kabinetu člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Centralna banka BiH bi učešćem na domaćem tržištu novca podstakla njegov razvoj što bi uticalo i na jačanje povjerenja na finansijskom tržištu BiH.

“Također, Centralna banka BiH bi ostvarila i zaradu od investiranja u domaće hartije od vrijednosti što bi, u trenutno nepovoljnim uslovima investiranja na inostranom tržištu po negativnim kamatnim stopama, išlo i u korist Centralne banke BiH, odnosno ostvarila bi dobit. Dakle, riječ je o ograničenoj izmjeni Zakona o Centralnoj banci koja treba u kriznim vremenima da omogući oslanjanja na vlastite izvore na dobrobit svih u BiH”, pojasnili su iz Kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Prema prijedlogu izmjena Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, nije definisano u šta i na koji način bi bila usmjerena ta sredstva, već da se njihovim usvajanjem omogući plasiranje novca na domaćem tržištu, dok bi bankarski stručnjaci iz Centralne banke BiH u saradnji sa nadležnim ministarstvima RS i FBiH dali konačan prijedlog.

Osvrnuvši se na izjave člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefika Džaferovića da je, kako kaže, poznata Dodikova priča o korišćenju rezervi Centralne banke BiH, iz Kabineta su naglasili da je poznato da je Džaferović čuvar funkcije i fotelje koje godinama koristi da bi zataškao svoju sramnu ratnu prošlost i istinu o ratnim zločinima nad Srbima za koje je lično odgovoran.

“Očigledno je da se Džaferović ne razumije u ekonomiju i potrebu izmjena Zakona o Centralnoj banci BiH. Sramotno je da neko potpuno neupućen, kao što je to Džaferović iznosi mišljenje bez osnova. Prijedlozi zakona se i daju da se o njima razgovora, ali zajedno sa stručnjacima iz određene oblasti, a ne neupućeni poslušnik Bakira Izetbegovića. Za razliku od Džaferovića, Milorad Dodik nastoji da ova zemlja i njeni građani počnu bolje da žive, da se gradi, da se pomogne ekonomiji, pogotovo u ovim izazovnim vremenima”, istakli su iz Kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, dodajući da je BiH jedina zemlja na svijetu koja ne koristi svoje rezreve.