Home Novosti MINISTAR ODBRANE OTVORENO UPOZORAVA: “Krenut će na Moldaviju, bit će napeto na...

MINISTAR ODBRANE OTVORENO UPOZORAVA: “Krenut će na Moldaviju, bit će napeto na Balkanu, a onda bi Rusi mogli objaviti rat i nama!

Ne miriše na dobro…

“Ruska Federacija je postala problem za svjetski poredak, za demokratiju”, rekao je Vlad. “Zapravo, to je ruski rat s demokratskim svijetom. Ovo nije rat s Ukrajinom.”

Rumunija nije spremna za potencijalni rat s Rusijom i mora se pripremiti, poručio je šef Oružanih snaga te zemlje.

“Da, stanovništvo Rumunjske, kao i cijelo stanovništvo Europske unije, Europe, mora biti zabrinuto”, u intervjuu za Europa Liberă România Gheorghiță Vlad, prvi čovjek odbrane Rumunjske, a prenosi Politico.

“Ako (Putin) pobijedi u Ukrajini, glavna meta će biti Republika Moldavija. Bit ćemo svjedoci napetosti na Zapadnom Balkanu”, dodao je rumunski general. “Više sam nego uvjeren da će politika predsjednika Putina eskalirati u bliskoj budućnosti.”

Vlad se založio za uvođenje dobrovoljne vojne obuke za muškarce i žene do 35 godina. General je naveo ukidanje obaveznog vojnog roka u Rumuniji kao razlog slabe spremnosti vojske.

Vlad je također pozvao na zakonske reforme kako bi se Rumunija osnažila za odbranu od ruskih dronova. Krhotine jedne od bespilotnih letjelica Kremlja pale su u Rumuniji u septembru prošle godine, a bespilotna letjelica nije mogla biti oborena jer rumunski zakon to ne dopušta, rekao je general. “Nismo imali borbene sisteme”, dodao je.

Njegov poziv na akciju podsjeća na slična nedavna upozorenja drugih zapadnih vojnih i odbrambenih lidera, uključujući komandanta britanske vojske generala Patricka Sandersa. Prošle sedmice je pozvao britanske vlasti da “mobiliziraju naciju” kako bi se pripremile za mogući rat s Rusijom.

Nedavno je i njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao da je ruski napad na NATO vojni savez “moguć” za “pet do osam godina”. Nizozemski admiral Rob Bauer, visoki zvaničnik NATO-a, rekao je da se vojni blok suočava s “najopasnijim svijetom u desetljećima”.

“Ruska Federacija je postala problem za svjetski poredak, za demokratiju”, rekao je Vlad. “Zapravo, to je ruski rat s demokratskim svijetom. Ovo nije rat s Ukrajinom.”

Moskva pak umanjuje značaj zapadnih optužbi. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije ove sedmice nazvao je tvrdnje da Rusija neće stati u Ukrajini “apsurdnim”.

“NATO je instrument konfrontacije”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, ponavljajući dugoročnu rusku retoriku, dodajući da Moskva vojne vježbe saveza smatra prijetnjom.