Home Novosti BiH Miro Lazović komentarisao presudu u slučaju ‘Kovačević’ i poslao poruku Dodiku, Čoviću...

Miro Lazović komentarisao presudu u slučaju ‘Kovačević’ i poslao poruku Dodiku, Čoviću i ostalima

Ratni predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovac, Miro Lazović, osvrnuo se na presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po apelaciji “Kovačević”.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

“Kad čitam reakcije, nekih tzv. javnih ličnosti, na presudu Suda za ljudska prava iz Strazbura po apelaciji Slavena Kovačevića, ne mogu a da se ne upitam… ko su uopšte ti pojedinci koji su umislili da im njihova, slučajna i prolazna funkcija, daje moć nad temeljnim Evropskim institucijama koja štite univerzalna ljudska prava i slobode ?

Ne vjerujem da Čović, Dodik, Čavara, Nešić, Višković i drugi koji ismijavaju, prijete i sa gnušanjem odbacuju tu presudu, misle da su jači od međunarodnog prava i Briselskih institucija. Prije bi se reklo da im svijest i savjest nije čista jer dugogodišnje parazitiranje nad sudbinama vlastitih naroda od njih je napravilo bogate i moćne ljude koji u građanskim pravima i slobodama vide opasnost za sebe i svoje podanike. Oni neće ili ne žele vidjeti da se građanskim pravima i slobodama istovremeno štite i kolektivna, etnička prava naših naroda.

Ako je BiH dobila kandidatski status i ako su sve stranke prihvatile uslove na njenom evropskom putu onda bi svima, pa i njima, trebalo biti jasno da je ova presuda iz Strazbura svojevrsna poruka da konačno ističe vrijeme etničkih politika i da se etnički kavezi u kojima su, tako dugo, zarobljeni naši narodi, konačno moraju rastrgati.

Sve presude iz Strazbura, ne samo ova poslednja, moraju biti prioritet u aktivnostima prodržavnih političkih stranaka kao i OHR-A i Visokog predstavnika u BiH”, poručio je Lazović.

Podsjetimo, Europski sud za ljudska prava donio je presudu koja kaže da su dijelovi Izbornog zakona BiH o glasanju za Predsjedništvo i Dom naroda diskriminatorni. Presuda je donesena po apelaciji dr. Slavena Kovačevića, savjetnika u Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, a Sud je utvrdio da su prava apelanta u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena.

(Radio Sarajevo)