Home Novosti BiH MOGUĆE JE DA ĆE BITI, A MOŽDA I NEĆE: Ako do 9....

MOGUĆE JE DA ĆE BITI, A MOŽDA I NEĆE: Ako do 9. februara CIK ne dobije 140.000 KM, izbora u Srebrenici i Doboju…

Centralna izborna komisija BiH oglasila se danas povodom izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, da je “sasvim sigurno da su finansijska sredstva za održavanje izbora u Doboju i Srebrenici obezbijeđena”, kao i njegovog poziva “Centralnoj izbornoj komisiji BiH da o tome zvanično zatraži potvrdu od Ministarstva finansija i trezora BiH, te da CIK prestane sa stvaranjem osjećaja neizvjesnosti kod građana ovih lokalnih zajednica”.

“Centralna izborna komisija BiH je 02.02.2021. godine donijela Odluku o raspisivanju i održavanju ponovnih izbora za načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu Općine Srebrenica i Odluku o raspisivanju i održavanju ponovnih izbora za gradonačelnika Grada Doboja i Skupštinu Grada Doboja, koji će se održati u nedelju 21. februara 2021. godine.

Lokalne zajednice, tj. Grad Doboj i Općina Srebrenica su obavjestile Centralnu izbornu komisiju BiH da su obezbjedile neophodna finansijska sredstva, koja su dužna obezbjediti u skladu sa odredbama člana 1.2a stav (3) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, i u tom dijelu je predsjedavajući Vijeća ministara BiH ispravno obavjestio javnost u Bosni i Hercegovini.

S druge strane, za pripremu održavanja ponovnih izbora hitno su potrebna finansijska sredstva u iznosu od 140.000 KM, koja se obezbjeđuju iz Budžeta institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine, kako bi Centralna izborna komisija BiH mogla na vrijeme da realizirala aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Prijedlog Odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine, sa obrazloženjem, kao i propisana popratna dokumentacija, dostavljeni su Ministarstvu finansija i trezora BiH 28.01.2021. godine i urgencija 02.02.2021. godine. Ministarstvo finansija i trezora BiH se još nije očitovalo po navedenim aktima Centralne izborne komisije BiH.

Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH je 29.01.2021. godine dostavio Centralnoj izbornoj komisiji BiH mišljenje da s obzirom da nije dostavljen Izvještaj o provednim konsultacijama u skladu sa članom 7. Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa (Službeni glasnik BiH broj 5/17), upućuje se Centralna izborna komisija BiH da se, ukoliko ocijeni da se radi o propisu čije je donošenje hitno, pozove na odredbe člana 24. stav (1) tačka a) pomenutih Pravila za konsultacije.

S tim u vezi Centralna izborna komisija BiH je ocjenila da se radi o propisu čije je donošenje hitno i da su ispunjeni uslovi u skladu sa članom 24. stav (1) tačka a) navedenih Pravila, te u skladu sa stavom (2) istog člana predložila Vijeću ministara BiH oslobađanje od obaveze provođenja konsultacija.

O tome je Centralna izborna komisija BiH danas obavjestila predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH čime je još jednom urgirano da Ministarstvo finansija i trezora BiH dostavi mišljenje i potpisan primjerak Obrasca 2.a o fiskalnoj procjeni uticaja od strane ministra finansija i trezora, kako bi Vijeće ministara BiH moglo usvojiti predloženu odluku o odobrenju sredstava iz tekuće rezerve. O navedenom, Centralna izborna komisija BiH je obavjestila i Delegaciju EU u BiH, Ured Visokog predstavnika (OHR), Misiju OSCE u BiH i Vijeće za provedbu mira u BiH.

S tim u vezi ističemo da je neophodno da finansijska sredstva iz Budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za osiguranje vršenja ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH budu doznačena Centralnoj izbornoj komisiji BiH najkasnije do utorka, 09.02.2021. godine, inače će Centralna izborna komisija BiH biti prisiljena odgoditi održavanje izbora i odluku o datumu donijeti tek kada se osiguraju potrebna sredstva”, saopćeno je iz CIK-a.

(Faktor)

Previous articleKomšić: Zločinci su čineći genocid vjerovali u potpuni trijumf zla
Next articleOVO JE JOHN SMITH, ČOVJEK KOJI JE SANKCIONISAO MILORADA DODIKA: “To je metod između riječi i rata…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.