Home Novosti “Moja adresa: Srebrenica” i DF uputili poruku načelniku Mladenu Grujičiću

“Moja adresa: Srebrenica” i DF uputili poruku načelniku Mladenu Grujičiću

Koalicija “Moja adresa: Srebrenica” i Demokratska fronta poslali su zajedničko saopćenje za javnost nakon jučerašnjih dešavanja.

Podsjetimo, načelnik Srebrenice Mladen Grujičić naredio je da se skine baner s čestitkom za Kurban-bajram koji je postavio Medžlis IZ Srebrenica, jer se nije radilo o općinskom baneru koji je ranije postavljan. Razlika je u tome što na novom baneru nije bilo općinskog grba.
U današnjem saopćenju posjeća se da muslimani širom svijeta danas obilježavaju jedan od svojih najvećih praznika, Kurban-bajram. To je praznik prinošenja žrtve, bogobojaznosti, uvažavanja i darivanja. Svečano se dočekuje i obilježava uz bajramsku radost sa porodicom i komšijma. Tako je uvijek bilo, podsjeća se.

“Vašom odlukom o uklanjanju banera sa ispisanom čestitkom ‘Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen’, a koja ne vrijeđa nikog, pokazali ste nepoštovanje prema sugrađanima Bošnjacima, koji su trebali osjetiti pretpraznično raspoloženje i na ulicama svog Grada. Svakako, Vaš postupak proizveo je mnogo tenzija uoči Bajrama, u vrijeme kada su se srebrenički Bošnjaci radosno trebali pripremati za doček svog praznika, spremati trpezu za porodicu i komšije”, stoji u saopćenju.

Grujičića optužuju da je ovim činom poslao poruku da zajedništvo, uvažavanje, tolerancija i suživot u Srebrenici nisu njegov izbor.

“Vaš izbor je biti načelnik samo građanima srpske nacionalnosti. Vaš izbor je rušenje dostojanstva i ponižavanje Bošnjaka u Srebrenici. Vaš izbor je da budete provodilac velikosrpskih ideja, glorifikujete ratne zločince i negirate genocid. Vaš izbor je da u našoj Srebrenici ne radite na prosperitetnijoj budućnosti svih njenih građana”, stoji u reakciji.

Pozivaju načelnika da svoju retoriku i djelovanje uskladi “sa časnom funkcijom načelnika općine Srebrenica u kojoj je počinjen genocid nad bošnjačkim narodom”.

“Sigurni smo da ste imali priliku vidjeti da Bošnjaci nisu nikad pognute glave cvilili za dostojanstvo i ugled. Čak ni onda kada im se i gladnim i žednim pucalo u leđa”, naveli su iz Kluba koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i Demokratske fronte.