Home Novosti BiH MOSTARSKI POLITOLOG “OBJASNIO” IZETBEGOVIĆEV PORAZ: “Presudila je Islamska zajednica koja je agitirala...

MOSTARSKI POLITOLOG “OBJASNIO” IZETBEGOVIĆEV PORAZ: “Presudila je Islamska zajednica koja je agitirala za Komšića!”

U izjavi za Slobodnu Dalmaciju, Vidović je kazao kako Islamska zajednica u BiH, u političkom smislu, djeluje kao produžena ruka SDA od uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine.

Mostarski politolog, blizak HDZ-u, Danijel Vidović, smatra da je poraz Izetbegovića na predsjedničkim izborima, rezulat agitacije Islamske zajednice BiH u korist Željka Komšića.

U izjavi za Slobodnu Dalmaciju, Vidović je kazao kako Islamska zajednica u BiH, u političkom smislu, djeluje kao produžena ruka SDA od uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine te da se u toj činjenici krije i jedan od razloga višedesetljetne dominacije ove stranke unutar bošnjačkog nacionalnog korpusa.

“U protekloj je predizbornoj kampanji, ipak, više nego do sada bila izražena ta uloga s obzirom na veliku unutarbošnjačku političku konkurenciju. Unatoč toj podršci njihov favorit za bošnjačkoig člana Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, doživio je izborni debakl iako je njegova SDA polučila solidan rezultat na izborima i potvrdila se kao pojedinačno najjača bošnjačka stranka”, kazao je Vidović, uz obrazloženje da za ovako slab rezulat Izetbegovića ima više razloga.

“Jedan od presudnih zasigurno jest ‘prelijevanje’ glasova Željku Komšiću u čemu su, prema relevantnim informacijama s terena, aktivno sudjelovali i pojedini medžlisi Islamske zajednice”, kazao je Vidović, ne navodeći pri tome niti jednu “relevantnu informaciju s terena” koja bi potvrdila ovu političku konstrukciju nastalu s jasnim cilem da se Bošnjaci tretiraju kao vjerska grupa a ne kao samosvjesni politički narod.

Drugim riječima, pluralizam koji se razvio na bošnjačkoj političkoj sceni, jasno svjedoči da Bošnjaci nisu ovce koje poslušno slijede vjerskog pastira i kako ih Vidović želi predstaviti.