Home Novosti BiH MOSTARSKI PORTAL OTKRIO PLAN ČOVIĆEVOG HDZ-a: Hrvati će ignorisati Rezoluciju EU parlamenta!

MOSTARSKI PORTAL OTKRIO PLAN ČOVIĆEVOG HDZ-a: Hrvati će ignorisati Rezoluciju EU parlamenta!

Zašto bi Hrvati trebali poštovati dokumente prema kojima će se oni koji su ih usvojili, već sljedeće godine odnositi kao prema lanjskom snijegu, pita se mostarski portal HMS, blizak HDZ-u Dragana Čovića.

HMS piše da su odbijanje amandmana koji govori o pravima konstitutivnih naroda u BiH, bošnjački političari i mediji doživjeli kao ohrabrenje za “nastavak rušenje daytonske ustavne arhitekture Bosne i Hercegovine, koja je zaustavila krvavi rat i osigurala, ako ništa drugo, 26 godina života u miru stanovnicima ove zemlje”.

Mostarski portal piše da su nakon ovakvog ishoda sjednice Evropskog parlamenta i usvojene Rezolucije, dodatno smanjene šanse da se izmijeni Izborni zakon BiH i riješe presude Evropskog suda za ljudska prava, kao i Ustavnog suda BiH. Time su dodatno smanjeni i izgledi da BiH napravi bilo kakav progres u približavanju EU, odnosno ka stjecanju kandidatskog statusa.

– Jesu li o tome razmišljali zastupnici ekoloških i ljevičarski stranaka u Parlamentu EU, koji deklarativno podržavaju priključenje BiH Uniji – pita se HMS pa daje negativan odgovor na postavljeno pitanje.

– Za pretpostaviti je kako su se oni, bez ikakvog znanja o ustavnoj i stvarnoj realnosti Bosne i Hercegovine kao tronacionalne države, u kojoj vladaju načela konsocijacijske demokracije, prilikom glasovanja rukovodili liberalno-demokratskim načelima jednakosti građana i nije ih bilo briga za pogubne konsekvence njihovog glasovanja po Bosnu i Hercegovinu. Zaboravili su i da sama EU nije sazdana na građanskim i centralističkim, već federalističkim i konsocijacijskim principima – piše HMS, naglašavajući da su “ti isti zastupnici 2014., a potom 2017., podržali Rezoluciju kojom se od vlasti u BiH zahtijevalo da se reformski procesi temelje na načelima federalizma, decentralizacije, legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i substidijarnosti, što je bilo u skladu s ustavnom i stvarnom prirodom Bosne i Hercegovine kao države triju naroda”.

HMS podsjeća da je u toj rezoluciji navedeno šest tačaka sporazuma koji je postignut 1. oktobra 2013. godine u Bruxellesu (da jedan narod drugome ne bira predstavnike, op. HMS-a), ali i izraženo žaljenje “što centralističke snage opstruiraju njegovu provedbu”. Naglašeno je da je “važno slijediti načela federalizma i legitimnog predstavljanja kako bi se osigurao europski put BiH”.

– Metoda izbora dva člana Predsjedništva iz FBiH treba kroz ustavne amandmane, uvažavajući presudu Suda u Strasbourgu, spriječiti nametanje rezultata izbora bilo kojem od konstitutivnih naroda ili „ostalima“, pisalo je uz ostalo u Rezoluciji Evropskog parlamenta iz 2014. Političko i medijsko Sarajevo, koje likuje zbog usvajanja najnovije rezolucije Europskog parlamenta, tu je rezoluciju potpuno ignoriralo, a bošnjački zastupnici nisu dozvolili čak ni da ju se pročita u Parlamentu BiH. Takav nipodoštavajući odnos prema dokumentu Evropskog parlamenta, europarlamentarcima nije ni najmanje smetao, što svjedoči i o nedostatku samopoštovanja i poštovanja prema instituciji koju predstavljaju.

Europski parlament zahtijevao je u istoj Rezoluciji “od Federacije BiH da razmotri… spajanje nekih kantona i preraspodjelu nadležnosti radi pojednostavljenja njezine složene institucionalne strukture, osiguravanja uravnotežene zastupljenosti svih konstitutivnih naroda i građana, suzbijanja etničke diskriminacije…”. Spominjalo se i uspostavljanje “državnog ministarstva poljoprivrede” i još štošta.

HMS piše da ništa od onoga što je pisalo u tim rezolucijama Europskog parlamenta nije provedeno, niti je europarlamentarce bilo briga što nije. Svaka iole ozbiljna institucija vodi računa o konzistentnosti svoje politike pa se u preambulama rezolucija i deklaracija poziva na prethodno usvojene dokumente. No, Evropskom parlamentu to, izgleda, nije važno, što govori koliko samo zastupnici drže do opširnih rezolucija o zemljama pretendentima za članstvo u EU, koje većina, vjerovatno, ni ne pročita, konstatira HMS.

Nameće se pitanje kako bi se Hrvati u BiH trebali odnositi prema najnovijoj rezoluciji Europskog parlamenta? Odgovor se nameće sam po sebi. Isto onako kako su se Bošnjaci i europarlamentarci odnosili prema ranijim rezolucijama EP-a. Zašto bi Hrvati trebali poštovati dokumente prema kojima će se oni koji su ih usvojili, već sljedeće godine odnositi kao prema lanjskom snijegu.

– I, konačno, ne postoji ta rezolucija zbog koje bi se Hrvati trebali odreći svog, krvlju obranjenog političkog subjektiviteta u BiH, ustavne činjenice da su suvlasnici Bosne i Hercegovine u jednakoj mjeri kao i druga dva naroda. I prihvatiti da kroz građanski koncept tronacionalna BiH postane dvonacionalna ili jednonacionalna država, u kojoj će oni biti podstanari – poentira HMS na kraju osvrta.

(SB)

Previous articleIslamska zajednica u BiH o suspenziji Emele Mujanović-Kapidžija: Ovo nije jedini slučaj kršenja prava muslimanki
Next articleNizozemska europarlamentarka o Rezoluciji o BiH: Pritisci iz Hrvatske i Slovenije na podjele
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.