Home Novosti BiH MOSTRASKI POLITOLOG SPUSTIO ČOVIĆU: “Hrvati su u sredini između Srba i Bošnjaka...

MOSTRASKI POLITOLOG SPUSTIO ČOVIĆU: “Hrvati su u sredini između Srba i Bošnjaka i nemaju jasan stav šta konkretno žele”!

Ivan Kraljević, politolog s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru govorio je za mađarski dnevni list Magyar Nemzet o političkoj paralizi BiH, o mogućem izlazu iz trenutne situacije te ravnodušnosti Evrope.

Kraljević je kazao da je formiranje vlasti uvijek mukotrpan proces u Bosni i Hercegovini.

-Taj proces mnogo više nalikuje rovovskoj borbi za moć, negoli stvarnoj želji za formiranjem vlasti koja bi bila u javnom interesu. Uvijek prevladavaju stranački i osobni interesi. Predsjednici pobjedničkih nacionalnih stranaka – Bošnjaka, Hrvata i Srbi – bili su potpisali sporazum i obvezali se formirati vlast do 5. rujna. No, to se nije dogodilo, proces je zastao, miniran je kao mnogo puta do sada. Primjerice, vodeća bošnjačka sila, Stranka demokratske akcije (SDA), inzistira na nastavku integracijskih procesa prema NATO-u, dok se srpska strana, poput Milorada Dodika, srpskog člana kolektivnog predsjedništva, protivi svakoj suradnji sa Sjevernoatlantskim savezom, jer nisu zaboravili NATO-vo bombardiranje Srbije, tako da slijede poruke koje dolaze iz Srbije. U međuvremenu, Hrvati se nalaze u nekoj sredini i nemaju jasan stav o tome što konkretno žele.

Na pitaanje gdje je izlaz iz krize, Kraljević je kazao kako je nužna izmjena Izbornog zakona BiH.

-Od izmjena izbornog zakona ovisi i formiranje nove državne vlasti, relaksacija međunacionalnih odnosa, ali i nastavak procesa euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Bošnjački politički predstavnici moraju shvatiti kako su izmjene Izbornog zakona BiH ključno političko pitanje po funkcionalnost i održavotvorenje BiH. BiH je državna zajednica tri konstitutivna naroda i sva rješenja moraju slijediti tu činjenicu potvrđenu Ustavom BiH. Nažalost, bošnjačke stranke se postavljaju iznad institucija i zakona. Ponašaju se nezainteresiranima za odluke Ustavnog suda koji je pojedine odredbe Izbornog zakona, poglavito one koje se tiču izbora legitimnih predstavnika u vlasti, proglasio neustavnim, kazao je Kraljević.

(SB)