Home Novosti BiH (MRAČNA) TAJNA SCHMIDTOVOG ODUGOVLAČENJA: “Da ne postoje bliske političke veze sa Draganom...

(MRAČNA) TAJNA SCHMIDTOVOG ODUGOVLAČENJA: “Da ne postoje bliske političke veze sa Draganom Čovićem, Schmidt bi već nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH!”

Zbog posljednjih Schmidtovih poruka sa Sigurnosne konferencije u Minhenu ponovo se u našoj javnosti otvorilo pitanje da li će Schmidt ipak posegnuti za nametanjem, budući da pregovori koalicije stranaka sa državnog nivoa nisu dali nikakav rezultat.

Piše: SAMIR BEGOVIĆ

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt boravio je proteklih dana na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu gdje je istaknuo ključni značaj reformskog angažmana Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom, te naglasio da je za BiH neophodno dati prioritet naporima u pravcu evroatlantskih integracija kako bi jačala stabilnost, sigurnost i napredak, kako u zemlji tako i u regionu.

Jedno od pitanja kojem je Schmidt posvetio pažnju je i pitanje izmjena izbornog zakona u BiH u pogledu integriteta samih izbora. Istaknuo je da je osiguranje integriteta izbora od suštinskog značaja za stvaranje stabilnog i sigurnog političkog okruženja koje pogoduje daljnjem razvoju i napretku zemlje.

“Integritet izbora je temeljni faktor u izgradnji povjerenja u politički sistem. To je potrebno uskoro realizirati kako bi se unaprijeđena pravila mogla primjenjivati već tokom održavanja općinskih izbora u oktobru 2024. godine”, poručio je visoki predstavnik Schmidt.

Ove Schmidtove poruke dolaze nakon što je krajem prošle godine uputio “posljednji poziv Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da donese sama odluku o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji će garantirati održavanje fer i poštenih izbora”.

ODLUKA SPREMNA, SCHMIDT NESPREMAN
Zbog posljednjih Schmidtovih poruka sa Sigurnosne konferencije u Minhenu ponovo se u našoj javnosti otvorilo pitanje da li će Schmidt ipak posegnuti za nametanjem, budući da pregovori koalicije stranaka sa državnog nivoa nisu dali nikakav rezultat.

“Schmidt se teli! Ono što je predstavio kao ‘nekoliko’ dana ili ‘par sedmica’, oteglo se na mjesece. Evo, danas su puna dva mjeseca kako je najavio da ce intervenirati. Čemu ta petljanja, razvlačenja, presabiranja i ogromna oduzimanja?! Da, odluka je spremna. Višekratno je detaljno analizirana, izvršena je njena vivisekcija. Ne jednom. Kako vrijeme odmiče, nametanje postaje sve smješnije. Gubi Schmidt, a gubi i Bosna i Hercegovina”, kaže u razgovoru za Slobodnu Bosnu urednik portala Politički.ba Sead Numanović.

Na naše pitanje da li i koliko Schmidtu, u ovom kontekstu, predstavlja problem prijetnja Milorada Dodika koji je iz Bjelorusije poručio da “ako Schmidt interveniše u izborni zakon, stavljam tačku na evropski put BiH”, Numanović kaže:

“Nikoliko! Ako će se Schmidt obazirati na Dodika, neka se spakuje i ode kući. Dodik ga ne priznaje, vrijeđa, kada pomene visokog predstavnika iz usta političkog lidera bosanskih Srba potekne verbalna dijareja… Dakle, nema Schmidt problem s Dodikom koji već nije imao. Ovako ili onako. I sad kao Dodik mu nešto prijeti. Ako je to izgovor visokom predstavniku za nedjelovanje, a nešto ne mislim da mu jeste, onda on nema šta tražiti na poziciji na kojoj jeste”, poručio je Numanović u razgovoru za naš portal.

Dodiku ne trebaju izgovori za ono što je naumio uraditi, konstatuje Numanović.

“Njegovo ime, ovako ili onako, nalazi se na više od stotinu mjesta u zadnjem Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH ka EU. Sve u negativnom kontekstu. Ne treba biti baš nešto i pametan da se razumije šta ovo znači”, ističe naš sagovornik.

KO SE PITA – ČOVIĆ ILI SCHMIDT?
Politički analitičar i univerzitetski profesor Jasmin Mujanović smatra da je glavni uzrok Schmidtovog oklijevanja protivljenje i uslovljavanje lidera HDZ-a Dragana Čovića.

“Mislim da je u ovom kontekstu relevantno da gospodin Schmidt ima veoma bliske političke veze sa Draganom Čovićem i HDZ-om. Jer, da ne postoje takvi bliski odnosi sa kojima smo se upoznali 2022. godine tokom njegovih tadašnjih intervencija u izborni proces FBiH, gospodin Schmidt bi vjerovatno već nametnuo tehničke izmjene. Činjenica da je on to bio najavio krajem prethodne godine pa onda “zaboravio” to što je bio najavio, i sada opet nešto najavljuje, meni sugeriše da tu očigledno postoji neka vrsta pregovora između njega i HDZ-a da u konačnici ono što on nametne ipak bude u skladu sa političkim interesima HDZ-a”, kazao je za Slobodnu Bosnu politički analitičar Jasmin Mujanović.

Za prijetnje Milorada Dodika koje je uputio visokom predstavniku iz Bjelorusije, naš sagovornik kaže da su “sulude”, te da nije do Dodika da on evropski put BiH “niti pokrene niti spriječi”.

“Meni je u ovom kontekstu zanimljivo što Dodik nije opet po hiljaditi put najavio secesiju manjeg bh. entiteta već je govorio o evropskom putu BiH. To takođe sugeriše koliko je besmislena ta cijela priča i ne mislim da je taj odnos Schmidta i Dodika relevantan u ovom kontekstu. Dovoljno se puta do sada pokazalo da Christian Schmidt nema kapaciteta, a ni relevantne zapadnjačke vlade koje stoje iza njega još uvijek nisu spremne da uđu u stvarni sukob sa Dodikom. Ovo je više neka vrsta predstave i sa stane Dodika i sa strane Schmidta”, kazao je Mujanović i još jednom potcrtao da je jedino relevantno i ono na šta treba paziti ustvari odnos između Čovića i Schmidta.

U kontekstu tehničkih izmjena izbornog zakona, Mujanović naglašava da je vrlo indikativno da se upravo sada u Sarajevu otvara kancelarija njemačke fondacije Hanns Seidel čiji je dugogodišnji član gospodin Schmidt i koja dugo godina finansira rad HDZ-a.

“Meni je prosto nevjerovatno da troše tolike pare, jer ako već imate Schmidta koji faktički upotrebljava bonske ovlasti da implementira agendu HDZ-a, šta će vam onda još jedna fondacija u Sarajevu i u BiH. Šta je tu je, ali mislim da je ovo vrlo zanimljiva tačka u cijeloj priči”, zaključuje Mujanović u razgovoru za Slobodnu Bosnu.