Home Novosti BiH Muderrisova potresna priča sa hadža o Nuri Bajramović, srebreničkoj majci četiri šehida

Muderrisova potresna priča sa hadža o Nuri Bajramović, srebreničkoj majci četiri šehida

Nezim Halilović Muderris objavio je na svom Facebook profilu veoma potresno svjedočenje sa ovogodišnjeg putovanja na hadž. Muderris je opisao susret sa Nurom Bajramović,majkom kojoj su u genocidu u Srebrenici ubijena tri sina i muž.

“Hadžinica Nura, poželjela je puno svoje Bajramoviće, svoju Srebrenicu i svoju domovinu, jer tamo u Potočarima su njena dva sina šehida i suprug šehid, ali na poznatoj lokaciji je i njen treći sin šehid Alija, pa je nekako rahatnija kada zna da su oni tu, u njenoj blizini i da je njihove plemenite duše zijarete i na javi i snu. Ona priča sa njima danima i heftama dok se neko ne sjeti da je zijareti. Kažem joj: “Hadžinice, ti si moja Žepka, pa moremo li se uslikati nas dvoje?”. Reče: “E vala, red bi bio!”. Nakon što se uslikasmo pogledah u njeno nurli lice, a ona uzdahnu i reče: “Sama sam. Nemam nikoga živa. Išla sam kroz šume sa djecom i oteše mi četnici dva sina i zaklaše na dva mjesta… Ali svi ste vi moji. I svako ko me obiđe je moje dijete!”. Umjesto da njoj poteku suze, potekoše moje, i ne rekoh joj ama baš ništa.

Htjedoh joj ponijeti ručnu torbu do autobusa, ali me preduhitri Mehmedalija ef. Čandić. I hvala mu, jer bi mi bilo neprijatno plakati pred hadžijama, kojima u tom trenutku ne bih mogao objasniti razlog mojih suza. Odoh na drugu stranu, gdje nema ljudi da se mogu rahat isplakati.

Možda su njene suze, ali samo na kratko presušiše, a samo Allah zna kolika je rijeka suza potekla iz njenih očiju koje su ove godine gledale Kabu”, napisao je Nezim Halilović MUderris.