Home Novosti BiH “MUDRA ŠUTNJA”: Zašto se Bećirović i Izetbegović ne izjašnjavaju o inicijativi Komšića...

“MUDRA ŠUTNJA”: Zašto se Bećirović i Izetbegović ne izjašnjavaju o inicijativi Komšića da se Čoviću onemogući preuzimanje pozicije premijera

Svakako u svemu tome veoma je interesantna “mudra šutnja” i Bakira Izetbegovića i Denisa Bećirovića, pa se postavlja pitanje nisu li se Bećirović i Izetbegović već pomirili s tim da će državnu vladu voditi proruski čovjek, što je naročito opasno u ovakvim geopolitičkim okolnostima.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić prije par dana pozvao je kandidate za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i Bakira Izetbegovića da zajedno potpišu izjavu da Dragan Čović ne može biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH u narednom mandatu. Međutim, do ovoga trenutka ni Bakir Izetbegović ni Denis Bećirović nisu se u javnosti izjasnili po tome pitanju.

Komšić je tom prilikom podsjetio da je po načelu rotacije idući predsjedavajući Vijeća ministara Hrvat.

“S obzirom da Predsjedništvo BiH daje mandat predsjedavajućem Vijeća ministara Čoviću se ne smije dozvoliti obnašanje te funkcije jer bi je koristio kao platformu za nametanje teme o izmjenama Izbornog zakona BiH po HDZ- ovom prijedlogu, kao i za nove blokade”, poručio je Komšić.

S druge strane, lider HDZ-a Dragan Čović istakao je da bi novi predsjedavajući Vijeća ministara trebao biti Hrvat te kako je uvjeren da će to biti kandidat HNS-a, što vrlo jasno upućuje da Čović cilja na poziciju državnog premijera, ili ministra vanjskih poslova, koja bi mu donijela međunarodnu govornicu u nastavku pregovora oko izmjena Izbornog zakona a koji bi se, kako je to utvrđeno prema briselskom sporazumu trebali nastaviti, šest mjeseci nakon izbora, odnosno formiranja nove vlasti.

Svakako u svemu tome veoma je interesantna “mudra šutnja” i Bakira Izetbegovića i Denisa Bećirovića, pa se postavlja pitanje nisu li se Bećirović i Izetbegović već pomirili s tim da će državnu vladu voditi proruski čovjek, što je naročito opasno u ovakvim geopolitičkim okolnostima, piše NAP.

Razlog Izetbegovićeve šutnje svakako treba potražiti u pritisku kojeg pojedini međunarodni predstavnici vrše na njega, u smislu zahtjeva za popuštanjem HDZ-u, pri čemu Izetbegović pokušava da balansira, ali i u višedecenijskom zajedničkom obnašanju vlasti SDA sa HDZ-om, pa se ne može znati kako bi takvu odluku shvatila rukovodstva stranaka na nižim nivoima koja dijele vlast i funkcionišu bez svih onih poteškoća u odnosima između HDZ-a i SDA na najvišem nivou.

Jednako, ako ne i više, zanimljiva je rezerviranost Denisa Bećirovića kada je riječ o Komšićevoj inicijativi. U javnosti nije poznato da Bećirović trpi ikakav pritisak od strane pobjednih međunarodnih zvaničnika, poput evropskog komesara Olivera Varhelyija, niti se SDP u javnosti povezuje sa HDZ-om.

Razloge Bećirovićeve šutnje treba tražiti u očitoj namjeri ‘trojke’ koja je u međuvremenu postala jedanaestroka, da ta grupacija stranaka u Vijeću ministara BiH, popuni tek takozvane “bošnjačke kvote”, dok bi hrvatske, pa i pozicija državnog premijera, ostale u rukama takozvanih legitimnih predstavnika. Da li takav stav dijeli i Denis Bećirović pod utjecajem Konakovića koji je u više navrata jasno poručio da je HDZ nezaobilazan, ili je Bećirovićev stav bliži Komšićevom, samo ga zbog mira u kući ne smije iznijeti, to će javnost saznati uskoro.

Podsjećamo, iz tabora HDZ-a u više navrata su poručili da nakon izbora očekuju drugačije pregovarače oko izmjena Izbornog zakona. Kada se uzmu u obzir stavovi Konakovića po tome pitanju, nije teško zaključiti koje pregovarače HDZ očekuje. Vjerovatno se u i tome krije jedan od razloga zbog kojih Bećirović do sada nije podržao inicijativu Komšića. Ipak je u okviru ‘jedanaestroke’ Konaković taj koji “lideriše” procesima, piše NAP.

Previous articleAdis Ahmetović će sutra u Bundestagu održati veoma važan govor o BiH
Next articlePLENKOVIĆ VIDI KOLIKO JE SATI: “Želimo raditi na stvaranju povjerenja s Bošnjacima, jer se…!”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.