Home Novosti BiH MUNIRA DIGLA REPUBLIKU SRPSKU NA NOGE: “Otkud u PODRINJU 22.000 srpskih RATNIH...

MUNIRA DIGLA REPUBLIKU SRPSKU NA NOGE: “Otkud u PODRINJU 22.000 srpskih RATNIH ZLOČINACA…”

U izjavi koju je dala medijima, Subašićeva je potvrdila da će predstojeću komemoraciju bošnjačkim žrtvama u Potočarima iskoristiti da njemačke tužioce, kako je rekla, upozna s imenima osumnjičenih zločinaca.

 

 

Najava Munire Subašić da će njemačkim tužiocima predati spisak s imenima više od 22.000 Srba koji se, prema njenim riječima, sumnjiče za učešće u genocidu u Srebrenici izazvala je velike reakcije srpskog stanovništva u Podrinju.

Nakon što se u javnosti pojavila vijest o ovoj akciji Subašićeve, predstavnici političkih partija i srpskih udruženja ističu da u cijelom Podrinju ne živi toliko Srba koliko ih je Subašićeva stavila na svoj spisak “osumnjičenih zločinaca”.

– Uz dužno poštovanje prema svim žrtvama iz posljednjeg rata, spisak koji je Subašićeva pripremila da preda predstavnicima tužilaštava iz Njemačke, koji su najavili svoj dolazak u Potočare 11. jula, predstavlja klasičan primjer politički instruisane priče protiv cijelog srpskog naroda i Republike Srpske. U kompletnom srebreničkom i bratunačkom kraju ne živi 22.000 stanovnika svih vjera i nacija, a kamoli da može postojati spisak tolikog broja Srba koji su navodno učestvovali u ratnim događajima iz jula 1995. u Srebrenici – kaže za Srpskainfo predsjednik srebreničkog SNSD Radomir Pavlović.

U izjavi koju je dala medijima, Subašićeva je potvrdila da će predstojeću komemoraciju bošnjačkim žrtvama u Potočarima iskoristiti da njemačke tužioce, kako je rekla, upozna s imenima osumnjičenih zločinaca.

– Uručićemo im zahvalnicu za dosadašnju saradnju, ali i spisak više od 22.000 ljudi. Uvjereni smo da će Njemačka provjeriti da li su ti ljudi prijavili da su učestvovali u Vojsci RS i u genocidu, te da će provjeriti da li se nalaze na teritoriji Njemačke – rekla je Subašićeva.

Predsjednik Udruženja građana “Istočna alternativa” iz Bratunca Vojin Pavlović kaže da ne postoji logično objašnjenje za toliki broj “srpskih zločinaca” do kojeg je došla Subašićeva, osim ako na spisak nije stavila doslovno sve nekadašnje pripadnike VRS iz Podrinja i sarajevsko-romanijske regije.

– Nije valjda da je svaki Srbin koji je nosio pušku i branio svoj kućni prag ratni zločinac? Ovakve izjave i postupci ne doprinose pomirenju i jedino mogu da stvaraju nove tenzije i netrpeljivosti – kaže Pavlović.

Predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić tvrdi da Subašićeva namjerno provocira nove svađe i sukobe.

– Da li će makar jedan, a ne 20.000 Bošnjaka, odgovarati za ubistva i zatiranje moje porodice u proteklom ratu? Za Subašićevu je očigledno svaki Srbin zločinac i to ona čak ni ne skriva – kaže Mandić.

(Slobodna-Bosna.ba)