Home Archive MUNIRA SUBAŠIĆ NA PROTESTU PONIZILA ŠVEDSKU AKADEMIJU: Ove riječi će pamtiti dok...

MUNIRA SUBAŠIĆ NA PROTESTU PONIZILA ŠVEDSKU AKADEMIJU: Ove riječi će pamtiti dok su živi

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa, na večerašnjem protestu u Stockholmu, poručila je da bez obzira na sve, 5.500 djece, koja su preživjela genocid, koja su gledala kako im ubijaju oca, odvode brata, siluju majku, ipak nemaju mržnju.

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras na Normmalm trgu u Stockholmu u znak protesta zbog večerašnje ceremonije dodjele Nobelove nagrade za 2019. godinu koju je dobio i kontroverzni austrijski pisac Peter Handke, negator genocida počinjenog u ”zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenici 1995. godine.

“Bez obzira na sve, naših 5.500 djece, koja su preživjela genocid, koja su gledala kako im ubijaju oca, odvode brata, siluju majku, ipak nemaju mržnju. Nisu napravili nijednu osvetu, naša djeca u BiH su najbolja djeca. I ona koja su izvan BiH, pokazali su da su najbolji. Završili su fakultete, postali doktori, inženjeri, govore dva, tri jezika. To je ponos i pobjeda majki koje su preživjele rat i u Srebrenici i Prijedoru, Kozarci, Vlasenici, i Zvorniku i Višegradu, i svugdje”, poručila je Subašić.

Ceremonija dodjele nagrada na području fizike, medicine, hemije, ekonomije i književnosti održana je u čuvenoj dvorani Konserthuset, a prisustvovali su ovogodišnji dobitnici, članovi švedske kraljevske porodice, kao i veliki broj zvanica.

Ceremonija je protekla uz bojkot iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i Albanije, Turske i Kosova, zbog književnika Handkea.

Subašić je Švedskoj akademiji nauka poručila: “Sram vas bilo, vršite genocid nad nama”.
Podsjetila je na razmjere zločina i genocid koji je počinjen na području Srebrenice, a u kojem su ubijene hiljade srebreničkih muškaraca i dječaka.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

(SB)